Εάν αναζητούσαμε έναν χαρακτηρισμό για τα τα σπιτικά punch αυτός θα μπορούσε να είναι «τα κοκτέιλ της παρέας». Ή ακόμα καλύτερα, τα κοκτέιλ που ενώνουν τις παρέες. Και αυτό γιατί τα μπολ ή οι κανάτες που γεμίζουν από τα punch της αρεσκείας μας, πολλές φορές αρκούν για να προσκληθούν οι παρέες στο σπίτι, για να οργανωθούν οικογενειακές συγκεντρώσεις ή ακόμα και για να χαλαρώσουμε απολαμβάνοντας τη θέα του μπαλκονιού μας με μία δροσερή πρόταση σε αλκοόλ (αλκοολούχα ως επί το πλείστων).

Οι επιλογές των γεύσεων που μπορούν να συνοδεύσουν τα punch μας, πολλές. Συχνά καθορίζονται από την εποχικότητα των φρούτων που περιέχουν (ειδικά αν πρόκειται για φυσικούς χυμούς) αλλά και από τις δικές μας προτιμήσεις σε ποτά ή αποστάγματα.

Το πρώτο punch που ξεκίνησε να φτιάχνεται στη Μεγάλη Βρετανία, περιείχε ρούμι, νερό, κίτρο, ζάχαρη και μπαχαρικά. Από τότε μέχρι σήμερα, πολλά έχουν αλλάξει και ακόμα περισσότερες ιδέες και εναλλακτικές έχουν προστεθεί στο ρεπερτόριό των εν λόγω κοκτέιλ. Τα punch, παρ’ όλα αυτά, δε χάνουν τη δυναμική και το γόητρό τους στο πέρασμα των χρόνων και μάλιστα ειδικά μέσα στο καλοκαίρι, η ζήτησή τους ενισχύεται αισθητά.

Φτιάχνουμε, λοιπόν το απόλυτο καλοκαιρινό punch με ρούμι και ανανά και σαλπάρουμε (έστω και νοερά) για παραλίες μυθικές και απομακρυσμένες, εξυμνώντας την εξωτική πλευρά του εαυτού μας.

Υλικά (για 6 ποτήρια)
2 κούπες χυμός ανανά
15ml χυμός lime (9 κουτ. σούπας)
¾ της κούπας ρούμι
2 κουτάκια  αναψυκτικό ginger ale
6 φέτες φρέσκου ανανά (προαιρετικά για το γαρνίρισμα)
6 φέτες lime (προαιρετικά για το γαρνίρισμα)

Διαδικασία
Σε μία γυάλινη κανάτα ρίχνουμε μέσα τον χυμό ανανά, τον χυμό lime και το ρούμι και ανακατεύουμε ελαφρώς. Αφήνουμε την κανάτα στο ψυγείο για τουλάχιστον δύο ώρες μέχρι το περιεχόμενό της να παγώσει.

Γεμίζουμε τα ποτήρια μας με παγάκια. Αδειάζουμε σε αυτά, το περιεχόμενο της κανάτας και προσθέτουμε από πάνω και μία μικρή ποσότητα ginger ale.

Διακοσμούμε προαιρετικά με φέτες φρέσκου ανανά και lime.