Μπορούμε να φτιάξουμε πολύ εύκολα εκχύλισμα βανίλιας στο σπίτι για μια οικονομική και έξτρα γευστική λύση για τα γλυκά μας. Με μόνο 2 υλικά, λοβούς βανίλιας και αλκοόλ, έχουμε έτοιμο ένα εξαιρετικό γλυκαντικό για κάθε χρήση με ακαταμάχητη γεύση στην οποία λίγοι μπορούν να αντισταθούν. Είτε το χρησιμοποιήσουμε αντί για ζάχαρη για να γλυκάνει τα κέικ και τα μπισκότα μας είτε τη βάλουμε ως σιρόπι στο γιαούρτι ή στο παγωτό, θα μας κερδίσει από την πρώτη κιόλας γευστική δοκιμή.

Γιατί να το φτιάξουμε στο σπίτι

Γιατί να φτιάξουμε εκχύλισμα βανίλιας στο σπίτι ενώ μπορούμε να το βρούμε πολύ εύκολα στο εμπόριο; Οι λόγοι δεν είναι μόνο οικονομικοί αλλά και ποιοτικοί. Το εκχύλισμα βανίλιας κοστίζει ακριβά και ενώ προτιμάται από πολλούς ως μια υγιεινή εναλλακτική της ζάχαρης, στην πράξη φαίνεται πως είναι μια αρκετά ακριβή επιλογή. Αντίθετα, ένα μπουκάλι σπιτικής βανίλιας μπορεί να κρατήσει με συχνή χρήση για ένα χρόνο, ενώ για να γλυκάνει τις συνταγές μας χρειάζεται μόνο ένα κουταλάκι του γλυκού. Και όσον αφορά στη γεύση της, δύσκολα θα βρούμε προιόν στην ίδια ποιότητα και σε χαμηλή τιμή. Αποτελεί αναμφίβολα μια άκρως γλυκιά και value for money επιλογή για την κουζίνα μας!

Δείτε παρακάτω τη συνταγή:

Φυσικό εκχύλισμα βανίλιας
Για 240ml (25 κουτ. γλυκού)
Υλικά
6 σπόρους βανίλιας (15γρ. συνολικά)
1 φλιτζ. (240ml) βότκα (ή bourbon, brandy ή ακόμα και ρούμι)
Γυάλινο μπουκάλι ή βάζο με σφιχτό καπάκι (να κλείνει αεροστεγώς)

Διαδικασία
Χρησιμοποιώντας έναν αιχμηρό μαχαίρι, ανοίγουμε κατά μήκος τις βανίλιες. Δεν χρειάζεται να τις κόψουμε εντελώς, απλώς να τις σκίσουμε κατά μήκος δημιουργώντας ένα άνοιγμα. Αν το μήκος τους δεν χωράει στο μπουκάλι ή το βάζο μας, τις κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια. Στη συνέχεια τοποθετούμε τους λοβούς στο μπουκάλι/βάζο.

Ρίχνουμε τη βότκα ιδανικά με τη βοήθεια ενός χωνιού. Χρησιμοποιούμε όση ποσότητα βότκας χρειάζεται ώστε οι λοβοί να καλυφθούν πλήρως. Κλείνουμε το μπουκάλι/βάζο και ανακινούμε καλά αρκετές φορές. Την αποθηκεύουμε σε σκιερό μέρος. Η βανίλια μας θα είναι έτοιμη για κατανάλωση σε 8 εβδομάδες. Μέχρι τότε θυμόμαστε μια φορά την εβδομάδα να ανακινούμε πολύ καλά το μπουκάλι μας.

6-12 μήνες κάνουν τη διαφορά

Θα χρειαστεί να περιμένουμε τουλάχιστον 8 εβδομάδες προτού τη χρησιμοποιήσουμε. Ωστόσο, όσο περισσότερο καιρό την αφήνουμε στο μπουκάλι τόσο καλύτερη θα γίνεται η γεύση της και τόσο πιο έντονο το χρώμα της. Αν μάλιστα έχουμε αρκετή υπομονή θα διαπιστώσουμε πως στους 6 μήνες μήνες θα έχει αποκτήσει μια υπέροχη γλυκύτητα ενώ στους 12 μήνες το αποτέλεσμα θα σας εκπλήξει.

Μια zero waste επιλογή

Η αλήθεια είναι πως οι λοβοί βανίλιας κοστίζουν αρκετά (στο εμπόριο τους βρίσκουμε συνήθως κατά μέσο όρο λίγη περισσότερο από 2 ευρώ τον καθένα), εντούτοις μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά και ξανά μέσα στο μπουκάλι. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως κατά τη χρήση της βανίλιας και εφόσον δεν έχουμε αφαιρέσει τους λοβούς από το μπουκάλι, μπορούμε να συμπληρώνουμε συνεχώς νέα ποσότητα αλκοόλ. Για 6 λοβούς βανίλιας, μπορούμε να συμπληρώνουμε το μπουκάλι ανά τακτά χρονικά διαστήματα για περίπου ένα χρόνο.