Μια συνταγή που βάζει στη γάστρα κατσικάκι και το παντρεύει με ψιλοκομμένη ντομάτα και μπαχαρικά. Το σιγοψήνει και στο τέλος του προσθέτει χυλοπίτες ή μακαρόνια.
Υλικά
- 2½-3 κιλά κατσικάκι σε μερίδες (με το κόκαλο)
- 2 κουτ. γλυκού μουστάρδα
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 2½ φλιτζάνια ντομάτα φρέσκια, ψιλοκομμένη
- 1 ξυλάκι κανέλα
- μοσχοκάρυδο (προαιρετικό)
- 500γρ. μακαρόνια χοντρά ή χυλοπίτες
- κεφαλοτύρι τριμμένο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Βήμα 1
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C. Πλένετε και αλατοπιπερώνετε το κρέας. Το πασπαλίζετε με το μοσχοκάρυδο -αν βάλετε- το αλείφετε με τη μουστάρδα και το τοποθετείτε σε πήλινη γάστρα. Προσθέτετε την ντομάτα, το ελαιόλαδο και την κανέλα.Βήμα 2
Σκεπάζετε τη γάστρα και βάζετε το φαγητό στο φούρνο να ψηθεί για μισή ώρα. Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 150°C και συνεχίζετε το ψήσιμο για 1½ ώρα ακόμα.Βήμα 3
Προσθέτετε 2-2½ ποτήρια ζεστό νερό.Θα έχει βγάλει και δικά του ζουμάκια το φαγητό. Όταν το νερό αρχίσει να βράζει στο φούρνο, το δοκιμάζετε στο αλάτι, προσθέτετε τα ζυμαρικά, ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα.Βήμα 4
Αφήνετε τα ζυμαρικά να βράσουν για 15-20 λεπτά ακόμα (ξεσκέπαστα) μέχρι να γίνουν και να απορροφήσουν τα υγρά. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο ζεστό νερό ακόμα. Σερβίρετε το φαγητό πασπαλισμένο με το κεφαλοτύρι.Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Elena Jeffrey