Αυτό το καλοκαίρι ήμουν από τους τυχερούς που προτίμησαν να μείνουν στην Αθήνα και όχι να πάρουν τα πλοία για τα νησιά. Έτσι, κάθε βράδυ ή σχεδόν κάθε βράδυ έψαχνα να βρω δροσιά σε αυτή την τσιμεντούπολη. Ένα, λοιπόν, από αυτά είπα να ανέβω μέχρι τo St’ Astra, στο roof garden του ξενοδοχείου «Radisson Blu Park».
Από εκεί βλέπεις την Αθήνα με άλλο μάτι. Διαφορετικό. Αρχίζεις να τη συμπαθείς και να τη θαυμάζεις. Βλέπεις γυρίζεις δεξιά και βλέπεις τον Λυκαβηττό να ορθώνεται μπροστά σου, στο βάθος η φωτισμένη Ακρόπολη να σου κλείνει το μάτι και στα αριστερά το Πεδίον του Άρεως. Και σε όλο αυτό τον καμβά βάλε και την πισίνα του ξενοδοχείου με τα πότε γαλάζια και πότε πράσινα νερά της αλλά και τις μυρωδιές από τα βότανα που έχουν φυτέψει ολόγυρα.
Και κάπως έτσι γλυκά σου ανοίγει και η όρεξη – όχι ότι μου λείπει δηλαδή… Ο executive chef Γιάννης Λιόκας από τον χειμώνα ήδη μας είχε δείξει τις αρετές του και το πόσο καλά αντιλαμβάνεται την τέχνη της μαγειρικής, οπότε αυτό μου έδινε μια σιγουριά γι’ αυτά που θα δοκίμαζα ότι θα ήταν και καλομαγειρεμένα. Και δεν έπεσα έξω. Το λαβράκι ταρτάρ με χυμό αγγουριού, μαγιονέζα ginger-lime, πίκλες μουστάρδας και πούδρας ελιάς έκανε μια όμορφη και δροσερή εισαγωγή στο γεύμα. Στο ίδιο μήκος κύματος και το ιδιαίτερο τσαλαφούτι που κρυβόταν κάτω από ταρταρισμένες φράουλες, καρπούζι, τοματίνια και μια γρανίτα δυόσμου που άφηνε στο τέλος μια υπέροχη φρεσκάδα. Ενδιαφέρον είχε και ο τόνος με κρέμα και σαλάτα από ρεβίθια, ponzu dressing και μαγιονέζα miso.
Έχοντας στο στόμα μου ακόμα την πλανεύτρα γεύση της μαγιονέζας miso και το ελάχιστο αεράκι να με χτυπάει ελαφρά στο πρόσωπο πέρασα στο κυρίως θέμα. Μπακαλιάρος σε κρέμα ρεβιθάδας με σκόρδο, μπιράμ με chorizo –αγαπημένο-και σάλτσα κακαβιάς. Μπερδευτικό στο άκουσμα αλλά νοστιμότατο. Τη συνέχεια έγραψε ένας «τίμιος» σολομός με κομφί από φοινόκιο, ροδάκινα, κτρίνα παντζάρια και λάδι άνηθου. Ένα πιάτο χωρίς ιδιαίτερες εντάσεις αλλά πολύ καλά εκτελεσμένο. Τέλος, τη χαριστική βολή έδωσε το μοσχαράκι σοφρίτο με πουρέ και τσιπς από μαϊντανόριζα, καμένο βούτυρο, σάλτσα τζίντζερ-σκόρδο και τζελ μηλόξιδου. Και εδώ φάνηκε για άλλη μια φορά η τέχνη αυτού του νεαρού chef, που όπως φαίνεται σεζόν με τη σεζόν γίνεται όλο και καλύτερος.
Πριν περάσω στο γλυκό έμεινα λίγο να χαζεύω τον κόσμο που είχε γεμίσει τα γύρω τραπέζια. Έλληνες ελάχιστοι, οι περισσότεροι ξένοι και μάλλον πελάτες του ξενοδοχείου. Έβλεπα την έκπληξή τους μετά από κάθε μπουκιά του απολάμβαναν και απολάμβανα κι εγώ μαζί τους. Το ίδιο έκανα και με το σορμπέ μπανάνα-passion fruit που ήρθε για να με δροσίσει πριν φυσικά παρουσιαστεί το σουφλέ γαλακτομπούρεκο σε σιρόπι από εσπεριδοειδή και yuzu. Τελικά είναι ωραία να μένεις στην Αθήνα τον Αύγουστο. Κάτι θα βρει για να σε εκπλήξει και να σε κάνει να περάσεις καλά.
info
Ξεν. «Radisson Blu Park», Λεωφ. Αλεξάνδρας 10, Πεδίον Άρεως, τηλ. 2108894500. Κόστος: € 40 – 45.