Μερικά τρυφερά κλαράκια λουίζας, φύλλα λεμονιάς, λίγα φυλλαράκια φασκόμηλο και μπόλικο μεράκι μπορούν να κάνουν τη γεύση ενός κοτόπουλου να πάει στα ύψη!
Υλικά
- 1 κοτόπουλο μεγάλο
- 5-6 λεμονόφυλλα, καλά πλυμένα
- 10 φυλλαράκια λουίζας, ψιλοκομμένα
- 3-4 φυλλαράκια φασκόμηλο, χοντροκομμένα
- χυμό από 2 λεμόνια
- 2 κουτ. γλυκού ξύσμα από λεμόνι
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
Tips
- Τούτο το φαγάκι αξίζει να το απολαύσετε ζεστό, για να μην πω καυτό, μόλις βγει από το φούρνο, γιατί έπειτα από ½ ώρα θα χάσει τη μισή γευστική αξία του. Η σάρκα του κοτόπουλου στεγνώνει και γίνεται άνοστη όταν κρυώσει.
- Η καλύτερη γαρνιτούρα είναι μια καλή, απλή ντοματοσαλάτα με μυρωδικά.
- Αν θέλετε, μπορείτε να βάλετε και πατατούλες γύρω γύρω, στην περίπτωση αυτή όμως θα συμπληρώσετε αλατοπίπερο, λίγη γλυκιά πάπρικα, ακόμα λίγο ελαιόλαδο και 1 ποτήρι νερό.
Διαδικασία
Βήμα 1
Βάζετε μέσα σε μικρό ταψί το κοτόπουλο, το αλατοπιπερώνετε και το τρίβετε με τα χεράκια σας. Το αφήνετε για ½ ώρα.Βήμα 2
Σε ένα μπολ, ρίχνετε το χυμό και το ξύσμα λεμονιού, το ελαιόλαδο, τα ψιλοκομμένα φύλλα λουίζας και με ένα πιρούνι χτυπάτε το μίγμα πάρα πολύ καλά. Βάζετε στην κοιλίτσα του κοτόπουλου τα λεμονόφυλλα και 2-3 κουταλιές λαδολέμονο. Ανασηκώνετε την πετσούλα του με ένα μαχαιράκι και ανάμεσα στην πέτσα και τη σάρκα βάζετε τα φυλλαράκια φασκόμηλο. Με ένα πινελάκι, αλείφετε το κοτόπουλο με το μυρωδάτο λαδολέμονο.Βήμα 3
Σκεπάζετε το ταψί καλά με αλουμινόχαρτο και ψήνετε το κοτόπουλο στους 170ºC για 1 ώρα. Αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και ψήνετε το κοτόπουλο στους 180ºC για περίπου 15 λεπτά ακόμα, ώσπου να ροδίσει. Μην του αλλάξετε θέση και μην το γυρίσετε.Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb