Το ψάρι είναι μια από τις πιο υγιεινές και γευστικές επιλογές για το τραπέζι μας. Παρ’ όλα αυτά, πολλοί αποφεύγουν να το μαγειρέψουν στο σπίτι, φοβούμενοι ότι η έντονη μυρωδιά θα «ποτίσει» τους χώρους και θα κάνει το μαγείρεμα δυσάρεστο. Ευτυχώς, υπάρχουν μερικά απλά βήματα που μπορούν να βοηθήσουν να περιοριστεί ή ακόμα και να εξαφανιστεί τελείως η οσμή του ψαριού κατά το μαγείρεμα. Ας δούμε πώς!
1. Αγοράζουμε πάντα φρέσκο ψάρι
Όσο πιο φρέσκο είναι το ψάρι, τόσο πιο ήπια θα είναι και η μυρωδιά του. Αν δεν το μαγειρέψετε αμέσως, φροντίστε να το φυλάξετε στο ψυγείο, σε χαμηλή θερμοκρασία και ει δυνατόν πάνω σε πάγο ή σε δοχείο αποθήκευσης που κλείνει αεροστεγώς.
2. Η σωστή προετοιμασία
Πριν το μαγείρεμα φροντίστε να αφαιρέσετε τα εντόσθια, ώστε να μειωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η μυρωδιά του ψαριού. Μπορείτε ακόμη να βυθίσετε το ψάρι σε γάλα, χυμό λεμονιού ή ακόμα και σε λίγο ξίδι για 20-30 λεπτά. Τα οξέα αυτών των υγρών βοηθούν στον περιορισμό της μυρωδιάς, ενώ ταυτόχρονα μαλακώνουν την υφή του ψαριού. Το ίδιο αποτέλεσμα θα έχετε αν μουλιάσετε ψάρια ή θαλασσινά σε ένα μπολ με κρύο νερό και λίγο αλάτι για μερικά λεπτά πριν το μαγείρεμα.
3. Κόλπα για το μαγείρεμα
Φροντίζουμε να θέσουμε σε λειτουργία τον απορροφητήρα και να ανοίξουμε τα παράθυρα για να εξασφαλίσουμε καλή κυκλοφορία του αέρα. Το ψήσιμο σε λαδόκολλα στον φούρνο απελευθερώνει λιγότερες οσμές από το τηγάνισμα. Αν μάλιστα τυλίξετε καλά το ψάρι με αντικολλητικό χαρτί, η μυρωδιές θα «εγκλωβιστούν» μέσα στο χαρτί χωρίς να απελευθερωθούν στην κουζίνα σας.
Όσον αφορά στο μαγείρεμα στο τηγάνι, έχετε ακόμη στο νου σας πως το τηγάνισμα τείνει να εντείνει τις μυρωδιές, ειδικά όταν το λάδι καίγεται. Αντίθετα, ένα ελαφρύ ψήσιμο στον φούρνο με μυρωδικά, λαχανικά και μια μικρή ποσότητα υγρού (π.χ. λευκό κρασί ή νερό) ή μαγείρεμα σε κατσαρόλα με κλειστό καπάκι απελευθερώνει πολύ πιο ευχάριστα αρώματα στον χώρο. Ένα ακόμη κόλπο που μπορεί να βοηθήσει να απορροφηθούν οι δυσάρεστες οσμές κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος είναι να τοποθετήσετε ένα μπολ με μαγειρική σόδα κοντά στην κοντά στον φούρνο.
4. Μετά το μαγείρεμα, τι;
Φυσικά, η πρόληψη είναι η καλύτερη μέθοδος αντιμετώπισης της δυσάρεστης οσμής του μαγειρεμένου ψαριού. Παρόλα αυτά, ακόμα και αν δεν έχετε εφαρμόσει κάποιο από τα παραπάνω «μέτρα», υπάρχουν λύσεις που βοηθούν στην εξουδετέρωση των οσμών και μάλιστα με υλικά που μπορείτε εύκολα να βρείτε στην κουζίνα σας. Ας δούμε παρακάτω μερικές από αυτές:
– Βράζουμε ξίδι ή μπαχαρικά: Το λευκό ξίδι είναι εξαιρετικό για την εξουδετέρωση των αλκαλικών οσμών, όπως αυτές του ψαριού. Μπορείτε να βράσετε λίγο ξίδι με νερό σε μια κατσαρόλα και την αφήσετε με ανοιχτό καπάκι για μερικές ώρες. Εναλλακτικά, μπορείτε να αφήσετε ένα μπολ με ξίδι στον πάγκο της κουζίνας κατά τη διάρκεια της νύχτας. Με αυτούς τους δύο τρόπους, η δυσάρεστη μυρωδιά θα μειωθεί σημαντικά. Το ίδιο θα συμβεί εάν σιγοβράσετε σε μια κατσαρόλα με νερό, μπαχαρικά με έντονο άρωμα, όπως κανέλα, δεντρολίβανο, θυμάρι, δάφνη ή γλυκάνισο. Δοκιμάστε ακόμα να προσθέσετε φρέσκα φρούτα, όπως μήλα ή εσπεριδοειδή, για να δώσετε μια
– Καθαρίζουμε με λεμόνι: Το λεμόνι, λόγω της οξύτητάς του, είναι αποτελεσματικό στην εξουδετέρωση των οσμών του ψαριού. Καθαρίστε με λίγο λεμόνι τις επιφάνειες της κουζίνας που ήρθαν σε επαφή με το ψάρι.
– Χρησιμοποιούμε καφέ: Ο καφές έχει έντονο άρωμα που μπορεί να καλύψει τις δυσάρεστες μυρωδιές του ψαριού. Απλώστε τα κατακάθια του καφέ ή φρέσκους κόκκους σε ένα πιάτο και τοποθετήστε το στην κουζίνα σας.
Έξτρα tip
Επιπλέον, μετά το μαγείρεμα, καλό είναι καθαρίζετε γρήγορα τον χώρο εργασίας, τους πάγκους και τα σκεύη που χρησιμοποιήσαμε. Φροντίστε ακόμη να βγάζετε αμέσως τα σκουπίδια ή τυχόν κομμάτια ψαριού, ώστε να μη μένει η μυρωδιά.