Είναι ή δεν είναι μια πάστα αμυγδάλου μια από τις πιο γλυκιές αναμνήσεις που συνδέονται με την αίσθηση της γεύσης; Ειδικά αν είναι καλοφτιαγμένη, φρέσκια και ανάλαφρη, δύσκολο να μην αναπολούμε συχνά. Αλλά και η μουσταλευριά, τώρα το φθινόπωρο, με τα ολόκληρα τραγανά αμύγδαλα, είναι ένας τρόπος, αρκετά νόστιμος, να παρηγορηθούμε που όσο πάει όλο και θα χειμωνιάζει.

Το αμύγδαλο, δεν κάνει τυχαία την εμφάνισή του σε συνταγές για γλυκά που περιγράφει τέλεια η λέξη θαλπωρή. Γίνονται κρέμα, μπαίνουν ολόκληρα ή τριμμένα, τα συναντάμε σε τούρτες, τάρτες, κρέμες, μπισκότα και τόσα άλλα κεράσματα και λαχταριστά γλυκά.

Συγκεντρώσαμε 14 διαφορετικές συνταγές με πρωταγωνιστή το αμύγδαλο, γιατί το γλυκό τού πάει πολύ.

Μουστόπιτα Κοζάνης με άρωμα αρμπαρόριζας και αμύγδαλα
Μια μουσταλευριά φτιαγμένη με αραιωμένο πετιμέζι είναι επί της ουσίας αυτή η συνταγή και μας δίνει τη δυνατότητα να τη φτιάχνουμε ολοχρονίς όταν δεν υπάρχει μούστος.
cookies

Μπισκότα σαμπλέ μπρετόν με αμύγδαλα
Τα σαμπλέ μπρετόν είναι παραδοσιακά γαλλικά μπισκουί από τη Βρετάνη που η υφή τους είναι κάτι μεταξύ ζύμης μπριζέ και παντεσπανιού. Είναι υπέροχα σκέτα ως βούτημα ή ακόμα και ως βάση σε τούρτες.

Αφράτη αμυγδαλόπιτα
Ένα ζουμερό και πεντανόστιμο κέικ που αρέσει πολύ σε μικρούς και μεγάλους. Συνοδέψτε το ιδανικά με ένα φλιτζάνι αχνιστό καφέ ή τσάι.

Χουρμάδες γεμιστοί με ανθότυρο και αμύγδαλα
Ένα γλυκάκι ισορροπημένο και δροσερό, με γεύσεις που όμορφα θα συνδυάζετε με ένα φλιτζάνι ελληνικό αρωματικό καφέ.

Κέικ για διαβητικούς με ανθότυρο, αμύγδαλα και lime
Με το lime να του προσδίδει τη φρεσκάδα των εσπεριδοειδών και το ανθότυρο να του χαρίζει κρεμώδη υφή, αυτό το λαχταριστό κέικ θα γίνει η καλύτερη παρέα για τον καφέ σας και το γάλα των παιδιών.

Αμυγδαλωτά πραλίνας με πορτοκάλι
Νόστιμα αμυγδαλωτά που θα φτιάξετε σε λίγα μόλις λεπτά και θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι.

Φτιάχνουμε μηλόπιτα με μέλι και αμύγδαλα
Έχετε όρεξη για ένα γλυκό; Τότε αυτή η μηλόπιτα είναι ό,τι πρέπει. Συνδυάζει το μήλο, με τα αμύγδαλα και το μέλι, σε έναν γευστικό αλλά και θρεπτικό επιδόρπιο, ό,τι πρέπει και για σνακ για τα παιδιά.

Κέικ σοκολάτας με αμύγδαλα από το Ποζιτάνο της Ιταλίας
Πρόκειται για μια συνταγή από το Ποζιτάνο, όπου λατρεύουν τα αμύγδαλα και διοργανώνουν και φεστιβάλ για να γιορτάσουν την ετήσια συγκομιδή τους.

Τάρτα αμυγδάλου με δαμάσκηνα
Το αμύγδαλο δένει μοναδικά με τη γλυκόξινη γεύση του δαμάσκηνου σε μια συνταγή για τάρτα από τον Στέλιο Παρλιάρο.

Τούρτα αµυγδάλου
Μία εντυπωσιακή τούρτα, κατάλευκη τούρτα, για την οποία αξίζει να «σπάσετε» τη δίαιτά σας.

Αμυγδαλάτο
Μια συνταγή από την κυρία Ματούλα -θεία του Γιάννη Ρίτσου. Νοσταλγική, με άρωμα Μονεμβασιάς.

Ιταλικά καντουτσίνι κανέλα – αμύγδαλο
Τα διάσημα ιταλικά, διπλοφουρνιστά μπισκοτάκια ταιριάζουν πολύ με τον καφέ αν και τρώγονται με μεγάλη ευχαρίστηση και μόνα τους.

Αμυγδαλωτά από την Ύδρα
Τα λαχταριστά αμυγδαλωτά σε σχήμα λιλιπούτειου αχλαδιού και πασπαλισμένα με μπόλικη άχνη ζάχαρη, είναι από τα πιο δημοφιλή γλυκάκια.

Τετράγωνα μπισκότα αμυγδάλου
Πεντανόστιμα μπισκοτάκια που μοσχοβολάνε βούτυρο και αμύγδαλο και τρίβονται υπέροχα στο στόμα. Για τον καφέ, το τσάι και τις πάσης φύσεως υπογλυκαιμίες.