Εκτός λειτουργίας είχαν θέσει την κεντρική θέρμανση πολλά νοικοκυριά κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, με συνέπεια τα κλιματιστικά – που είθισται να χρησιμοποιούνται κατά κόρον το καλοκαίρι – να δουλεύουν στο φουλ και τη χειμερινή περίοδο. Η νέα ενεργειακή κρίση που «χτύπησε» την Ευρώπη ανάγκασε μεγάλη μερίδα των πολιτών να στραφούν εκ νέου στον κλιματισμό, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες, τόσο σε ψύξη, όσο και θέρμανση. Ποια είναι, όμως, τα σημεία – κλειδιά πριν την αγορά ενός κλιματιστικού;
Σύμφωνα με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ), οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει προηγουμένως να:
- Ενημερωθούν για την ενεργειακή του κατανάλωση, δεδομένου ότι θα αυξήσει το λογαριασμό ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες.
- Βεβαιωθούν ότι είναι κατάλληλο για το χώρο τους. Συστήνεται, λοιπόν, πριν επιλέξουν να αναζητήσουν συμβουλή από ειδικευμένο μηχανικό και όχι απλούς πωλητές. Εάν δε, σκοπεύουν να εγκαταστήσουν κλιματισμό για ολόκληρο διαμέρισμα ή κτίριο καλό θα ήταν να έχει προηγηθεί μελέτη.
- Ρυθμίζουν το κλιματιστικό χρησιμοποιώντας ένα καλό θερμόμετρο τοίχου και να μην επιδιώκουν θερμοκρασία χαμηλότερη από 26 °C το καλοκαίρι (μπορείτε κάλλιστα να δοκιμαστούν και οι 28 ή 27 °C, πιθανότατα θα προσφέρεται ικανοποιητική δροσιά).
- Φροντίσουν τα παράθυρα να είναι κλειστά όταν λειτουργεί το σύστημα κλιματισμού για να μη χάνεται πολύτιμη ενέργεια.
- Εφαρμόζουν πιστά τις οδηγίες του κατασκευαστή για την τοποθέτηση και συντήρηση του κλιματιστικού – ο καθαρισμός των φίλτρων επιβάλλεται και για λόγους υγείας.
Σε κάθε περίπτωση, όπως επισημαίνει το ΚΑΠΕ, ανεξαρτήτως εάν έχετε ή όχι κλιματισμό, το βασικό σας μέλημα θα πρέπει να είναι η προστασία του κτηρίου από τον καλοκαιρινό ήλιο και την υπερβολική ζέστη, αλλά και τους βοριάδες ή τα κρύα. Έτσι, θα μειωθεί σημαντικά η ενέργεια που θα χρειαστεί να ξοδέψετε για να δροσιστείτε ή να ζεσταθείτε το χειμώνα, αφού τα οφέλη των όποιων παρεμβάσεων προς αυτή την κατεύθυνση είναι σημαντικά για όλες τις εποχές.