Μπορεί η εξοικονόμηση ενέργειας να ήρθε δυναμικά στο προσκήνιο την τελευταία διετία, εξαιτίας των αναταράξεων σε διεθνές επίπεδο, η «μάχη», ωστόσο, είναι διαχρονική και από την έκβασή της κρίνεται το ίδιο το μέλλον του πλανήτη.

Η ΔΕΗ, σε μία προσπάθεια να «αφυπνίσει» τους καταναλωτές προς αυτή την κατεύθυνση, παρουσιάζει 10 πρωτότυπες συμβουλές που μπορούν να μειώσουν τη σπατάλη ενέργειας. Πρόκειται για tips που ενδεχομένως να μην γνωρίζατε, για μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα που, όμως, είναι ικανές να αποδώσουν τα μέγιστα.

Πιο αναλυτικά:
1) Απομακρύνετε τις ηλεκτρονικές συσκευές από το κλιματιστικό. Κι αυτό γιατί ο θερμοστάτης έχει την ικανότητα να ανιχνεύει τη θερμότητα που παράγουν οι συσκευές και άρα, να λειτουργεί περισσότερο, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για την κατανάλωση ενέργειας.
2) Επιλέξτε ανοιχτές αποχρώσεις στους τοίχους που αντανακλούν τη θερμότητα. Επίσης, φωτίζουν τους χώρους και κάνουν τον τεχνητό φωτισμό λιγότερο απαραίτητο, γεγονός που σημαίνει ότι επιτυγχάνετε ακόμη μεγαλύτερη εξοικονόμηση.
3) Αλλάξτε την κεφαλή του ντους με μία που διαθέτει τεχνολογία περιορισμού ρεύματος. Είναι προφανές ότι το ντους είναι πιο συμφέρον από το μπάνιο, αλλά με τη συγκεκριμένη προσθήκη τα αποτελέσματα θα είναι ακόμη πιο άμεσα.
4) Γεμίστε τον βραστήρα με την ακριβή ποσότητα νερού που χρειάζεστε. Έρευνες έχουν αποδείξει πως περίπου το 50% των καταναλωτών συνηθίζει να βράζει περισσότερο νερό από όσο πραγματικά χρειάζεται όταν χρησιμοποιούν το βραστήρα και άρα, σπαταλά νερό, ενέργεια και κατ’ επέκταση χρήματα.
5) Καλύψτε με μπουκάλια νερού τον κενό χώρο στο ψυγείο και στην κατάψυξη και αυξήστε την απόδοσή τους.
6) Επισκευάστε τις τσιμούχες του ψυγείου για να μην μπαίνει ζεστός αέρας.
7) Καλύψτε τα τηγάνια και τις κατσαρόλες όταν μαγειρεύετε.
8) Αφήστε το μαγειρεμένο φαγητό να κρυώσει πριν το βάλετε στο ψυγείο.
9) Ξεπαγώστε τα τρόφιμα με φυσικό τρόπο.
10) Μην αποθηκεύετε πράγματα στο πορτ μπαγκαζ για μεγάλο διάστημα. Η μεταφορά μεγάλου φορτίου στο πορτ μπαγκάζ αυξάνει την κατανάλωση καυσίμου.