«Το ενεργειακό σύστημα που θα βασίζεται 100% σε ΑΠΕ, πέρα από το γεγονός ότι θα προσφέρει μηδενική κατανάλωση ενέργειας, θα συμβάλει σε μείωση του ενεργειακού κόστους για τους καταναλωτές και της αστάθειας σε περιόδους γεωπολιτικών κρίσεων, ενώ θα ενισχύσει και την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα σε παγκόσμιο επίπεδο».

Αυτό τονίζεται σε πρόσφατη μελέτη που εκπονήθηκε από το Potsdam Institute for Climate Impact Research, συστήνοντας στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να εστιάσουν στην ευρεία υιοθέτηση τεχνολογιών, όπως τα ηλεκτρικά οχήματα και οι αντλίες θερμότητας. Πρόκειται για συσκευές θέρμανσης, οι οποίες βασίζονται στην τεχνολογία που επιτρέπει τη μεταφορά ενέργειας από έναν χώρο χαμηλής θερμοκρασίας σε έναν χώρο υψηλότερης θερμοκρασίας. Οι αντλίες θερμότητας λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο που λειτουργούν όλα τα ψυκτικά μηχανήματα και η λειτουργία τους βασίζεται στις ίδιες αρχές που εφαρμόζονται στα ψυγεία, στους καταψύκτες, στα κλιματιστικά μηχανήματα κ.λπ.

Σύμφωνα με τη ΔΕΗ, η οποία προσφέρει μία ολοκληρωμένη λύση για την εγκατάσταση αντλιών θερμότητας, τα οφέλη είναι σημαντικά. Ενδεικτικά, επιτυγχάνεται:

  • Εξοικονόμηση ενέργειας έως και 80%.
  • Σημαντική μείωση στο κόστος θέρμανσης σε σχέση με το πετρέλαιο.
  • Σημαντική μείωση στις εκπομπές ρύπων.
  • Αύξηση της ενεργειακής απόδοσης της οικίας.
  • Μηδενισμός του κόστους θέρμανσης σε περίπτωση συνδυασμού με εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος.
  • Η ψύξη ενός χώρου, με τη χρήση κατάλληλων εξοπλισμών, όπως τερματικές μονάδες fan coil ή ενδοδαπέδια θέρμανση.

«Οι αλλαγές στη ατομική συμπεριφορά του καθενός μπορούν να συμβάλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει ανάγκη για πιο άμεσες λύσεις», σχολιάζουν οι αναλυτές της μελέτης, υπογραμμίζοντας πως η Ευρώπη διαθέτει τους πόρους για να επιτύχει την ενεργειακή ανεξαρτησία μέσω ενός ενοποιημένου δικτύου που αξιοποιεί συμπληρωματικούς ευρωπαϊκούς πόρους. «Συγκεκριμένα, θα πρέπει να δοθεί έμφαση στη χρήση ηλιακής ενέργειας στο νότιο τμήμα της ηπείρου και στη χρήση αιολικής ενέργειας στον βορρά. Οι διαφορετικές πηγές ενέργειας θα πρέπει να συνδυαστούν, λαμβάνοντας υπόψη το πρόβλημα της ζήτησης θέρμανσης», τονίζουν χαρακτηριστικά.