Σημαντικό όφελος που μεταφράζεται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ θα δουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις της Ευρώπης εάν συνεχίσουν να… κατεβάζουν διακόπτες τις ώρες αιχμής – από τις 6 το απόγευμα μέχρι και τις 9 το βράδυ – έχοντας ήδη βοηθήσει πολύ στην επίτευξη του στόχου που είχε τεθεί στα τέλη του περασμένου έτους για μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος κατά 5%.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας τις ώρες αιχμής «άγγιξε» το 11,4% την περίοδο Δεκεμβρίου 2022 – Μαρτίου 2023, με τη ζήτηση ενέργειας να υποχωρεί από τις 4 TWh τον Ιανουάριο του 2022 στις 3.9 TWh και 3.8T Wh τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2023 αντίστοιχα.

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, η αυξημένη κατανάλωση κατά τις ώρες αιχμής συνεπάγεται και «τσιμπημένες» τιμές για κάθε κιλοβατώρα, δεδομένου ότι για να καλυφθούν οι ανάγκες μπαίνουν στο… παιχνίδι και οι πιο «ακριβές» μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Στον αντίποδα, η μικρότερη χρήση ενεργοβόρων συσκευών κατά τις συγκεκριμένες ώρες ισοδυναμεί με σημαντική μείωση της μέσης τιμής της κιλοβατώρας για τη χώρα και άρα, για το σύνολο νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Έτσι, εάν πρέπει να βάλετε πλυντήριο ή να ετοιμάσετε φαγητό καλό θα ήταν να το κάνετε είτε πριν είτε μετά το επίμαχο χρονικό διάστημα, διευκολύνοντας το σύστημα να λειτουργήσει ομαλά και κυρίως προς όφελος των καταναλωτών. Εάν δε, ανήκετε στην κατηγορία εκείνων που διαθέτουν νυχτερινό τιμολόγιο, τότε προγραμματίζοντας το πλύσιμο ή το μαγείρεμα το βράδυ τότε το όφελος μεγιστοποιείται. Υπενθυμίζεται πως το αμέσως επόμενο διάστημα η ΔΕΗ αναμένεται να ανακοινώσει το νυχτερινό τιμολόγιο που, όπως συνηθίζεται, τίθεται σε ισχύ από τις αρχές Νοεμβρίου έως και τα τέλη Απριλίου του 2024, γνωστοποιώντας τις ώρες, για τις οποίες υπάρχει προνομιακή τιμολόγηση.