Οκτώ τρόπους, τους οποίους εφόσον ακολουθήσετε σε καθημερινή βάση, θα δείτε άμεσα αποτελέσματα στο σκέλος της εξοικονόμησης ενέργειας, προτείνει η ΔΕΗ.

«Ακολουθώντας τις συμβουλές μας μπορείτε κι εσείς να μειώσετε την κατανάλωση ενέργειας και το κόστος των λογαριασμών σας και να περιορίσετε το ενεργειακό σας αποτύπωμα με απλές και εύκολες αλλαγές σε μικρές καθημερινές συνήθειες που όλοι έχουμε», σημειώνει η εταιρεία, συστήνοντας, μέσα από την ειδική ενότητα My Energy Tips, τα εξής:

  • Κάντε αναδιάταξη των χώρων – πάγκων εργασίας ή γραφείων, προκειμένου να είναι δίπλα σε παράθυρα για καλύτερη εκμετάλλευση του φυσικού φωτισμού, μειώνοντας την κατανάλωση που προκύπτει από τα αναμμένα φώτα.
  • Χρησιμοποιήστε φούρνο μικροκυμάτων, καθώς καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια από μια συμβατική εστία.
  • Μην αφήνετε σε φάση αναμονής (stand by) τις συσκευές σας. Πολλές συσκευές, όπως η τηλεόραση, συνεχίζουν να καταναλώνουν μικρή ποσότητα ενέργειας ακόμα και όταν είναι κλειστές. Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Ενέργειας, όταν οι ηλεκτρικές συσκευές παραμένουν σε φάση αναμονής σπαταλάτε ηλεκτρική ενέργεια ίση με 5% – 15% της οικιακής ηλεκτρικής κατανάλωσης.
  • Διατηρήστε τα καπάκια από τις κατσαρόλες κλειστά κατά τη διάρκεια της μαγειρικής.
  • Τοποθετήστε χρονοδιακόπτες για τη λειτουργία του εξωτερικού φωτισμού σε κοινόχρηστους χώρους.
  • Μαγειρεύοντας με χύτρα ταχύτητας αντί για κατσαρόλα εξοικονομείτε 30% – 60% ρεύμα.
  • Επιλέξτε ηλεκτρικό θερμοσίφωνα σχετικά μικρής χωρητικότητας για να μειώσετε την ηλεκτρική ενέργεια που απαιτείται για τη θέρμανση του νερού ολόκληρου του δοχείου.
  • Γεμίστε τις ρωγμές και τα κενά γύρω από το εξωτερικό των παραθύρων και θυρών με ειδικά μονωτικά υλικά. Η διαδικασία διαρκεί λίγα λεπτά και μπορεί να εξοικονομήσει ένα σημαντικό ποσό στους λογαριασμούς σας. Αξίζει να αναφερθεί ότι το όφελος από τη συγκεκριμένη κίνηση είναι σημαντικό, τόσο το χειμώνα, μιας και διατηρεί τη ζέστη από τα θερμαντικά σώματα εντός των τειχών, όσο και το καλοκαίρι, αφού έτσι, τα συστήματα δροσισμού αποδίδουν καλύτερα.