Το ζεστό νερό χρήσης είναι το Α και το Ω για ένα σπίτι. Ανεξαρτήτως εάν πρόκειται για μαγείρεμα, πλύσιμο ή προσωπική υγιεινή είναι απαραίτητο να είναι διαθέσιμο ανά πάσα ώρα και στιγμή. Η παραγωγή και διάθεσή του γίνεται – ως επί το πλείστον – από τους θερμοσίφωνες, ηλεκτρικούς ή ηλιακούς. Στο ερώτημα «ποιον από τους δύο να επιλέξω» η απάντηση είναι σχετική. Κι αυτό γιατί αμφότερες οι συσκευές έχουν πλεονεκτήματα, αλλά και μειονεκτήματα.

Πιο αναλυτικά:
Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες υπόσχονται άφθονη χρήση του ζεστού νερού, μιας και χρησιμοποιούν τον ήλιο, σε συνδυασμό με χαμηλότερους λογαριασμούς και κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος. Το κόστος τους είναι σαφώς μεγαλύτερο από αυτό των ηλεκτρικών, υπάρχουν, ωστόσο, επιδοτούμενα προγράμματα. Ενδεικτικά, στο «Ανακυκλώνω – Αλλάζω θερμοσίφωνα» που θα «τρέξει» αρχής γενομένης από τον Απρίλιο η αντικατάσταση των ενεργοβόρων ηλεκτρικών θερμοσιφώνων με νέους, σύγχρονης τεχνολογίας, ηλιακούς θερμοσίφωνες θα επιδοτηθεί με ποσοστό που κυμαίνεται από 50% έως 60% και μέγιστο ποσό τα 904,84 ευρώ. Στον αντίποδα, οι επίμαχες συσκευές δεν ενδείκνυνται εάν υπάρχει μεγάλη απόσταση από την κατανάλωση. Εάν, για παράδειγμα, η τοποθέτηση αφορά σε επταώροφη πολυκατοικία, για να καλύψει τον ένοικο στον πρώτο όροφο. Παράλληλα, για την εγκατάσταση απαιτείται η προηγούμενη έγκριση και σύμφωνη γνώμη όλων των ενοίκων.

Όσον αφορά στους ηλεκτρικούς, το βασικό τους μειονέκτημα είναι ότι καταναλώνουν πολύ ενέργεια (υπολογίζεται ότι περίπου το 20% – 25% του λογαριασμού της ΔΕΗ πηγαίνει για την παροχή ζεστού νερού), ενώ το πλεονέκτημά τους έγκειται στην άμεση παράγωγη ζεστού νερού, αλλά και την εύκολη εγκατάστασή του.
Σε κάθε περίπτωση, εάν πρέπει ή έχετε αποφασίσει πως ήρθε η ώρα να αλλάξετε συσκευή, τότε δεν έχετε παρά να «ζυγίσετε» τα υπέρ και τα κατά και να επιλέξετε αφενός, τι είναι καλύτερο για εσάς – και την τσέπη σας – αλλά και ποια από τις δύο καλύπτει περισσότερο τις ανάγκες του σπιτιού σας.