Υπάρχουν πολλοί τρόποι, με τους οποίους μπορεί κάποιος να εξοικονομήσει ενέργεια: από τους πιο απλούς που δεν χρειάζονται… κόπο, αλλά τρόπο, μέχρι και τους πιο σύνθετους που είθισται να είναι και δαπανηροί. Όποιον από αυτούς και εάν επιλέξετε είναι βέβαιο πως θα χρειαστεί να εξετάσετε το ζήτημα της μόνωσης. Αποτελεί, άλλωστε, το Α και το Ω, προκειμένου να διατηρήσετε την επιθυμητή θερμοκρασία στο σπίτι ή την επιχείρησή σας όλο τον χρόνο, προστατεύοντας τα απέναντι στο κρύο τον χειμώνα και στον καύσωνα το καλοκαίρι.

Σύμφωνα με επαγγελματίες της αγοράς, ο πιο προφανής λόγος για να καταλάβουμε ότι το κτήριο χρειάζεται μόνωση είναι εάν ήδη αντιμετωπίζετε το πρόβλημα της μούχλας ή της μαυρίλας στους τοίχους. «Αυτό συμβαίνει λόγω της διαφοράς θερμοκρασίας μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού χώρου. Με απλά λόγια, όταν ανοίγουμε τη θέρμανση ο ζεστός αέρας θερμαίνεται και ανεβαίνει προς τα πάνω λόγω του ότι είναι ελαφρύτερος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να συναντάται με τα αμόνωτα κρύα στοιχεία και να δημιουργούνται υγροποιήσεις. Εκεί μαζεύονται μικροοργανισμοί και δημιουργούν τη μούχλα», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Οι εργασίες για περιορισμό του φαινομένου ενέχουν κάποιο κόστος, υπάρχουν, όμως και παρεμβάσεις για τη μόνωση λιγότερο δαπανηρές.

Προς επίρρωση, η Ευρωπαική Επιτροπή προτείνει τα εξής:
1) Αντικαταστήστε τα μονά τζάμια των παραθύρων με διπλά. Τα διπλά τζάμια χάνουν 50% με 70 % λιγότερη θερμότητα.

2) Δεν μπορείτε να εγκαταστήσετε διπλά τζάμια; Οι χοντρές κουρτίνες ή τα μονωτικά πάνελ παραθύρων μειώνουν τη ροή κρύου αέρα στο σπίτι σας.

3) Τα ρεύματα αέρα μπορεί να αποτελούν μεγάλη πηγή απώλειας θερμότητας. Μπορείτε να εξοικονομήσετε ενέργεια μονώνοντας τα κενά γύρω από τα παράθυρα ή καλύπτοντας τα κενά κάτω από τις πόρτες ενάντια στα ρεύματα. Ακόμη και καλύπτοντας τις κλειδαρότρυπες και τα γραμματοκιβώτια μπορεί να δείτε διαφορά!

4) Μονώστε τις δεξαμενές θερμού νερού, τους σωλήνες κεντρικής θέρμανσης και τις κοιλότητες των τοίχων. Εάν δεν μπορείτε να μονώσετε τις κοιλότητες των τοίχων, τοποθετήστε μονωτικούς ανακλαστήρες στους τοίχους πίσω από τα θερμαντικά σώματα.