Οι χειροποίητες πίτες έχουν μοναδική νοστιμιά. Για τη ζύμη επιλέγουμε προϊόντα ΓΙΩΤΗΣ και έχουμε σίγουρη επιτυχία!
Για τη ζύμη: Διαλύετε τη Μαγιά Στιγμής ΓΙΩΤΗΣ με 2 κουτ. σούπας χλιαρό νερό. Σε ένα μπολ ανακατεύετε το Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ με το αλάτι και τη ζάχαρη. Σε δεύτερο μπολ ανακατεύετε το νερό με το ελαιόλαδο, την τσικουδιά και το χυμό λεμονιού.
Ενώνετε τα ξηρά με τα υγρά υλικά στον κάδο του μίξερ και ζυμώνετε για 5 λεπτά περίπου. Σκεπάζετε τη ζύμη με καθαρή πετσέτα και την αφήνετε σε ζεστό μέρος για 40 λεπτά περίπου. Η ζύμη θα διπλασιαστεί σε όγκο. Στη συνέχεια την ξαναπλάθετε και τη ζυμώνετε σε δύο μπάλες. Τις σκεπάζετε και τις αφήνετε σε ζεστό μέρος να ξαναφουσκώσουν.
Στο μεταξύ ετοιμάζετε τον κόκορα ως εξής: Αλατίζετε καλά τον κόκορα και τον βάζετε σε μια κατσαρόλα, τον σκεπάζετε με νερό και δυναμώνετε τη φωτιά. Μόλις πάρει βράση χαμηλώνετε τη φωτιά και ξεκινάτε το ξάφρισμα. Κατόπιν, προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά και σιγοβράζετε για άλλη 1,5 με 2 ώρες, μέχρι να μαλακώσει καλά. Όταν ο κόκορας βράσει, αποσύρετε από τη φωτιά και τον αφήνουμε να κρυώσει μέσα στο ζουμί του. Αφού κρυώσει τον ξεψαχνίζετε και τον ζωμό τον σουρώνετε και τον φυλάτε στο ψυγείο για κάποια άλλη συνταγή σας, όπως μία σούπα. Αφού κρυώσει τον ξεψαχνίζουμε. Το ζουμί του το κρατάμε στο ψυγείο για άλλη χρήση π.χ. σούπα.
Σε ένα μπολ ανακατεύετε τον ξεψαχνισμένο κόκορα με τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης.
Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγετε τις δύο μπάλες ζύμης σε δύο φύλλα. Τοποθετείτε το ένα σε λαδωμένο στρογγυλό ταψί διαμέτρου 28-30εκ. και αδειάζετε επάνω τη γέμιση. Σκεπάζετε με το δεύτερο φύλλο και πιέζετε καλά τις άκρες των δύο φύλλων, να κολλήσουν.
Με τη μύτη ενός μαχαιριού ανοίγετε τρύπες στην επιφάνεια της πίτας και την ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC για 1 ώρα περίπου.
Διαδικασία
Βήμα 1
Για τη ζύμη: Διαλύετε τη Μαγιά Στιγμής ΓΙΩΤΗΣ με 2 κουτ. σούπας χλιαρό νερό. Σε ένα μπολ ανακατεύετε το Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ με το αλάτι και τη ζάχαρη. Σε δεύτερο μπολ ανακατεύετε το νερό με το ελαιόλαδο, την τσικουδιά και το χυμό λεμονιού.
Βήμα 2
Ενώνετε τα ξηρά με τα υγρά υλικά στον κάδο του μίξερ και ζυμώνετε για 5 λεπτά περίπου. Σκεπάζετε τη ζύμη με καθαρή πετσέτα και την αφήνετε σε ζεστό μέρος για 40 λεπτά περίπου. Η ζύμη θα διπλασιαστεί σε όγκο. Στη συνέχεια την ξαναπλάθετε και τη ζυμώνετε σε δύο μπάλες. Τις σκεπάζετε και τις αφήνετε σε ζεστό μέρος να ξαναφουσκώσουν.
Βήμα 3
Στο μεταξύ ετοιμάζετε τον κόκορα ως εξής: Αλατίζετε καλά τον κόκορα και τον βάζετε σε μια κατσαρόλα, τον σκεπάζετε με νερό και δυναμώνετε τη φωτιά. Μόλις πάρει βράση χαμηλώνετε τη φωτιά και ξεκινάτε το ξάφρισμα. Κατόπιν, προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά και σιγοβράζετε για άλλη 1,5 με 2 ώρες, μέχρι να μαλακώσει καλά. Όταν ο κόκορας βράσει, αποσύρετε από τη φωτιά και τον αφήνουμε να κρυώσει μέσα στο ζουμί του. Αφού κρυώσει τον ξεψαχνίζετε και τον ζωμό τον σουρώνετε και τον φυλάτε στο ψυγείο για κάποια άλλη συνταγή σας, όπως μία σούπα. Αφού κρυώσει τον ξεψαχνίζουμε. Το ζουμί του το κρατάμε στο ψυγείο για άλλη χρήση π.χ. σούπα.
Βήμα 4
Σε ένα μπολ ανακατεύετε τον ξεψαχνισμένο κόκορα με τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης.
Βήμα 5
Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγετε τις δύο μπάλες ζύμης σε δύο φύλλα. Τοποθετείτε το ένα σε λαδωμένο στρογγυλό ταψί διαμέτρου 28-30εκ. και αδειάζετε επάνω τη γέμιση. Σκεπάζετε με το δεύτερο φύλλο και πιέζετε καλά τις άκρες των δύο φύλλων, να κολλήσουν.
Βήμα 6
Με τη μύτη ενός μαχαιριού ανοίγετε τρύπες στην επιφάνεια της πίτας και την ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC για 1 ώρα περίπου.