Οι μακαρονάδες θα λατρέψουν αυτή τη συνταγή που συνδυάζει τις ταλιατέλες με τον κιμά λουκάνικου. Μια σάλτσα που μπορείτε να διατηρήσετε στο ψυγείο για επόμενα μαγειρέματα.
Υλικά
- Μερίδες: 4
- λίγο ε.π. ελαιόλαδο
- 450 γρ. χοιρινά λουκάνικα
- 1 καρότο, ψιλοκομμένο
- 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 στικ σέλερι, ψιλοκομμένα
- 1 γεμάτη κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
- 100 ml λευκό ξηρό κρασί
- 500 ml ζωμό κότας, ψυγείου (στα σούπερ μάρκετ)
- 1 δαφνόφυλλο
- 150 ml γάλα πλήρες
- 500 γρ. ταλιατέλες
- 100 γρ. παρμεζάνα ψιλοτριμμένη ή κεφαλοτύρι
- αλάτι
Διαδικασία
Βήμα 1
Αφαιρούμε το εξωτερικό περίβλημα από τα λουκάνικα και ρίχνουμε τον κιμά σε ένα μπολ. Τον σπάμε με ένα πιρούνι. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Ρίχνουμε τον κιμά με μια πρέζα αλάτι και τον σοτάρουμε να αλλάξει χρώμα και να σκουρύνει, για περίπου 5΄-6΄.
Βήμα 2
Σε ένα δεύτερο τηγάνι ρίχνουμε 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και σοτάρουμε το καρότο, το κρεμμύδι και το σέλερι με μια πρέζα αλάτι μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά, για περίπου 3΄. Προσθέτουμε τον πελτέ στον κιμά και ανακατεύουμε. Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ ρίχνουμε στον κιμά τα λαχανικά, τον ζωμό, τη δάφνη και το γάλα. Mαγειρεύουμε σε σιγανή φωτιά με κλειστό το καπάκι για περίπου 30΄ ή μέχρι να γίνει ο κιμάς και να εξατμιστούν τα υγρά. Αλατίζουμε ανάλογα το γούστο μας.
Βήμα 3
Λίγο πριν γίνει ο κιμάς, βράζουμε τα ζυμαρικά σε μια κατσαρόλα με μπόλικο νερό που κοχλάζει σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία. Με ένα πιρούνι μεταφέρουμε τα ζυμαρικά μέσα στον κιμά (με όσο νερό παρασύρουν μαζί τους) και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε αμέσως πασπαλίζοντας με τριμμένη παρμεζάνα.
Φωτογραφία: Mike English, Sam Stowell, Steven Joyce, Vinny Whitema