Makaronia-loukaniko
clock icon
30'

Ζυμαρικά Bucatini με ραγού λουκάνικου από τη Μπολόνια

Υλικά

    Μερίδες: 4

  • 500 γρ. Bucatini No 9
  • 500 γρ. φρέσκο χοιρινό λουκάνικο πράσου, το γέμισμα μόνον
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 μίσχους σέλερι ψιλοκομμένο
  • 1 καρότο ψιλοκομμένο
  • 250 σάλτσα τριμμένης τομάτας
  • 50 ml λευκό κρασί
  • 70 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι
  • 1.5 κουτ. σούπας χοντρό αλάτι

Στη Μπολόνια, πασίγνωστη για το Ragù Bolognese βρίσκουμε και μια πολύ ενδιαφέρουσα παραλλαγή της συνταγής, με χοιρινό λουκάνικο αντί για κιμά ή αργομαγειρεμένο κρέας που ονομάζεται ragù di salcissia και ετοιμάζεται με το κλασικό soffrito (ή mirepois στα Γαλλικά), δηλαδή το σοταρισμένο μίγμα κρεμμυδιού, σέλερι και καρότου που δίνει βαθιά νοστιμιά σε όλα τα ραγού και βέβαια σάλτσα ντομάτας.

Προετοιμάστε τα υλικά: Περάστε κρεμμύδι, σέλερι και καρότο μαζί από πολυκόφτη, χωρίς να τα πολτοποιήσετε, ίσα-ίσα να κοπούν μικρά κομμάτια. Εναλλακτικά κάντε το στο χέρι.

Ανοίξτε το έντερο που είναι το περίβλημα του λουκάνικου και βγάλτε όλη του τη γέμιση σε ένα μπολ. Αυτή, μαζί με τα λαχανικά πιο πάνω θα είναι η βάση του ραγού σας.

Ετοιμάστε το ραγού λουκάνικου: Βάλτε ένα τηγάνι στο μάτι σε μεσαία ένταση. Προσθέστε ελαιόλαδο και μόλις πάρει θερμοκρασία προσθέστε το μπατούτο, δηλαδή το μίγμα των τριών ψιλοκομμένων λαχανικών (κρεμμύδι, σέλερι, καρότο) που θα δώσουν νοστιμιά στο ραγού. Αφού τα σοτάρετε για 5 λεπτά περίπου, προσθέστε το λουκάνικο και με τη κουτάλα προσπαθήστε να το χωρίσετε σε μικρά κομμάτια. Όταν σε περίπου 5’ τα κομμάτια του λουκάνικου είναι πλέον σαν κιμάς και έχουν πάρει χρώμα, προσθέστε τα 250 γρ. απ’ τη σάλτσα τομάτας.

Προσθέστε τότε το κρασί, λίγο βραστό νερό που θα ετοιμάσετε τα ζυμαρικά , αλάτι και πιπέρι και αφήστε το ραγού να μαγειρευτεί για άλλα 10’ μέχρι να μην έχει άλλα υγρά εκτός απ’ το λάδι.

Βράστε τα ζυμαρικά: Σε παράλληλο χρόνο με την παρασκευή του ραγού, έχετε βάλει μια μεγάλη κατσαρόλα με 5 λίτρα νερού να βράσουν με το καπάκι. Όταν βράσουν ρίχνετε 1.5 κουτ. σούπας χοντρό αλάτι κλείνετε να πάρει πάλι βράση και ανοίγετε το καπάκι για να ρίξετε μέσα τα bucatini. Καλύτερα συντονίστε αυτό το στάδιο όταν το ραγού έχει σχεδόν τελειώσει γιατί τα bucatini θέλουν μόνο 6 λεπτά βράσιμο. Ανακατεύετε κατά τη διάρκεια για να κινούνται ώστε να μη κολλήσουν.

Ολοκληρώστε το πιάτο: Όταν τα bucatini είναι έτοιμα τα ρίχνετε σταδιακά στο τηγάνι με το ραγού και ανακατεύετε καλά.

Σερβίρισμα: Θα σερβίρετε με τα ζυμαρικά ανακατεμένα με το ραγού απ’ το τηγάνι, σε βαθιά και ζεστά πιάτα. Στη συγκεκριμένη μακαρονάδα δεν ρίχνετε τυρί πριν το σερβίρισμα γιατί είναι μια συνταγή που εύκολα μπορεί να φαγωθεί χωρίς. Αφήστε λοιπόν κάθε συνδαιτυμόνα να επιλέξει να ρίξει ή όχι τυρί, όπου το προτεινόμενο είναι παρμεζάνα που είναι και της ευρύτερης περιοχής της συνταγής, η οποία θα γλυκάνει ιδανικά την σχετικά ρουστίκ γεύση της σύνθεσης

Διαδικασία

Βήμα 1

Προετοιμάστε τα υλικά: Περάστε κρεμμύδι, σέλερι και καρότο μαζί από πολυκόφτη, χωρίς να τα πολτοποιήσετε, ίσα-ίσα να κοπούν μικρά κομμάτια. Εναλλακτικά κάντε το στο χέρι.

Ανοίξτε το έντερο που είναι το περίβλημα του λουκάνικου και βγάλτε όλη του τη γέμιση σε ένα μπολ. Αυτή, μαζί με τα λαχανικά πιο πάνω θα είναι η βάση του ραγού σας.

Βήμα 2

Ετοιμάστε το ραγού λουκάνικου: Βάλτε ένα τηγάνι στο μάτι σε μεσαία ένταση. Προσθέστε ελαιόλαδο και μόλις πάρει θερμοκρασία προσθέστε το μπατούτο, δηλαδή το μίγμα των τριών ψιλοκομμένων λαχανικών (κρεμμύδι, σέλερι, καρότο) που θα δώσουν νοστιμιά στο ραγού. Αφού τα σοτάρετε για 5 λεπτά περίπου, προσθέστε το λουκάνικο και με τη κουτάλα προσπαθήστε να το χωρίσετε σε μικρά κομμάτια. Όταν σε περίπου 5’ τα κομμάτια του λουκάνικου είναι πλέον σαν κιμάς και έχουν πάρει χρώμα, προσθέστε τα 250 γρ. απ’ τη σάλτσα τομάτας.

Προσθέστε τότε το κρασί, λίγο βραστό νερό που θα ετοιμάσετε τα ζυμαρικά , αλάτι και πιπέρι και αφήστε το ραγού να μαγειρευτεί για άλλα 10’ μέχρι να μην έχει άλλα υγρά εκτός απ’ το λάδι.

Βήμα 3

Βράστε τα ζυμαρικά: Σε παράλληλο χρόνο με την παρασκευή του ραγού, έχετε βάλει μια μεγάλη κατσαρόλα με 5 λίτρα νερού να βράσουν με το καπάκι. Όταν βράσουν ρίχνετε 1.5 κουτ. σούπας χοντρό αλάτι κλείνετε να πάρει πάλι βράση και ανοίγετε το καπάκι για να ρίξετε μέσα τα bucatini. Καλύτερα συντονίστε αυτό το στάδιο όταν το ραγού έχει σχεδόν τελειώσει γιατί τα bucatini θέλουν μόνο 6 λεπτά βράσιμο. Ανακατεύετε κατά τη διάρκεια για να κινούνται ώστε να μη κολλήσουν.

Βήμα 4

Ολοκληρώστε το πιάτο: Όταν τα bucatini είναι έτοιμα τα ρίχνετε σταδιακά στο τηγάνι με το ραγού και ανακατεύετε καλά.

Σερβίρισμα: Θα σερβίρετε με τα ζυμαρικά ανακατεμένα με το ραγού απ’ το τηγάνι, σε βαθιά και ζεστά πιάτα. Στη συγκεκριμένη μακαρονάδα δεν ρίχνετε τυρί πριν το σερβίρισμα γιατί είναι μια συνταγή που εύκολα μπορεί να φαγωθεί χωρίς. Αφήστε λοιπόν κάθε συνδαιτυμόνα να επιλέξει να ρίξει ή όχι τυρί, όπου το προτεινόμενο είναι παρμεζάνα που είναι και της ευρύτερης περιοχής της συνταγής, η οποία θα γλυκάνει ιδανικά την σχετικά ρουστίκ γεύση της σύνθεσης