Σπεσιαλιτέ που μας έρχεται από τη Ζάκυνθο. Το κουνελάκι μαρινάρεται για 24 ώρες και μετά μαγειρεύεται στην κατσαρόλα με μπόλικο σκόρδο, μπαχαρικά και ζουμερές ντομάτες. Στο τέλος του μαγειρέματος πασπαλίζεται με λαδογραβιέρα.
Υλικά
- 1½ κιλό κουνέλι
- 1 κιλό ντομάτες ώριμες, ψιλοκομμένες
- 10 ή και περισσότερες σκελίδες σκόρδο
- 4-5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 ξυλάκι κανέλα
- 3-4 γαρίφαλα
- 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 150γρ. λαδογραβιέρα Ζακύνθου ή κεφαλοτύρι
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 1 φλιτζάνι ξίδι από κόκκινο κρασί
- 1 κλωνάρι δεντρολίβανο
- 3-4 κόκκους μπαχάρι
- 1 φλιτζάνι κόκκινο κρασί
- 1 φλιτζάνι νερό
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 4 φύλλα δάφνης
Για τη μαρινάδα
Διαδικασία
Βήμα 1
Πλένετε και κόβετε το κουνέλι σε μερίδες. Το βάζετε σε γυάλινο ή βαθύ πλαστικό σκεύος και το περιχύνετε με όλα τα υλικά της μαρινάδας. Το αφήνετε να μαριναριστεί στο ψυγείο για 24 ώρες.Βήμα 2
Το στραγγίζετε και το ροδίζετε από όλες τις πλευρές μέσα σε πλατιά κατσαρόλα με καυτό ελαιόλαδο.Βήμα 3
Προσθέτετε το σκόρδο ελαφρά χτυπημένο στο μπλέντερ, την κανέλα, τα γαρίφαλα, τη ζάχαρη και τις ντομάτες. Αλατοπιπερώνετε και σιγοβράζετε το φαγητό για 1½ ώρα περίπου, μέχρι να μαλακώσει και να μείνει με τη σάλτσα του. Στο διάστημα αυτό, αν χρειάζεται, ρίχνετε λίγο από το υγρό της μαρινάδας.Βήμα 4
Σβήνετε τη φωτιά και ρίχνετε το τυρί κομμένο σε κυβάκια. Σερβίρετε το φαγητό ζεστό με πουρέ πατάτας.Φωτογραφία: Κων/νος Καφίρης - Food Styling: Elena Jeffrey