alevropita_anoigma

Υλικά

    Μερίδες: 1 πίτα

  • 500 γρ. αλεύρι
  • 3 αυγά (2 + 1 χτυπημένο για το τέλος)
  • 220 ml γάλα
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 300 γρ. φέτα, τριμμένη

Η συνταγή προέρχεται απ’ τα χωριά του Ζαγορίου στην Ήπειρο όπου όλοι έχουν και από μια συνταγή για αλευρόπιτα. Η αλευρόπιτα είναι μια εξαιρετικά νόστιμη και θρεπτική, χειμωνιάτικη πίτα που βγαίνει τραγανή και τρώγεται είτε αχνιστή, είτε σε θερμοκρασία δωματίου, σα κολατσιό, πρωινό ή γεύμα.

Ανάβετε τον φούρνο στους 250° C. Βουτυρώνετε καλά με τα 20γρ. βούτυρου ένα μεγάλο, ορθογώνιο, χαμηλό ταψί. Στη συνέχεια προσθέτετε περί τα 40 ml ε.π. ελαιόλαδο και όσο ετοιμάζετε τα υπόλοιπα υλικά, το τοποθετείτε στον φούρνο να κάψει καλά.

Σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνετε πρώτα το αλεύρι και από πάνω τα 2 αυγά και το γάλα. Ανακατεύετε καλά να γίνει χυλός και προσθέτετε τη φέτα και περί τα 30 ml ε.π. ελαιόλαδο. Το μίγμα πρέπει να είναι ένας αρκετά ρευστός χυλός. Αν χρειαστεί, σ’ αυτό το στάδιο, προσθέτετε και λίγο νερό για να αραιώσει λίγο το μίγμα.

Χύνετε το χυλό στο ταψί που καίει και τον μοιράζετε παντού. Προσθέτετε την υπόλοιπη θρυμματισμένη φέτα ισομοιράζοντάς την στην επιφάνεια και το υπόλοιπο λάδι να κάτσει από πάνω απ’ το χυλό. Προσθέτετε σε μικρά κομματάκια και το υπόλοιπο βούτυρο να δώσει άρωμα. Τέλος, χτυπάτε το αυγό που έχει μείνει και το περιχύνετε κι αυτό από πάνω να δέσει την επιφάνεια της πίτας.

Τοποθετείτε πάλι το ταψί, γεμάτο με τον χυλό αυτή τη φορά, στο φούρνο που καίει, και σε μεσαίο ράφι, κατεβάζοντας την θερμοκρασία στους 200°C πάνω-κάτω. Ανάλογα με τον φούρνο πάντα, σε 40-45′ πρέπει να έχει γίνει.

Η αλευρόπιτα είναι έτοιμη όταν η περίμετρός της είναι σαφώς ξεροψημένη. Το τελικό πάχος στο πιάτο σας, θα πρέπει να είναι ιδανικά, περίπου 1 εκατοστό.

Όταν η αλευρόπιτα είναι έτοιμη, ξεκολλάει ολόκληρη απ’ το πάτο του ταψιού. Έτσι, την ακουμπάτε πάνω σε επιφάνεια κοπής και την κόβετε σε μερίδες.

Διαδικασία

Βήμα 1

Ανάβετε τον φούρνο στους 250° C. Βουτυρώνετε καλά με τα 20γρ. βούτυρου ένα μεγάλο, ορθογώνιο, χαμηλό ταψί. Στη συνέχεια προσθέτετε περί τα 40 ml ε.π. ελαιόλαδο και όσο ετοιμάζετε τα υπόλοιπα υλικά, το τοποθετείτε στον φούρνο να κάψει καλά.

Βήμα 2

Σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνετε πρώτα το αλεύρι και από πάνω τα 2 αυγά και το γάλα. Ανακατεύετε καλά να γίνει χυλός και προσθέτετε τη φέτα και περί τα 30 ml ε.π. ελαιόλαδο. Το μίγμα πρέπει να είναι ένας αρκετά ρευστός χυλός. Αν χρειαστεί, σ’ αυτό το στάδιο, προσθέτετε και λίγο νερό για να αραιώσει λίγο το μίγμα.

Βήμα 3

Χύνετε το χυλό στο ταψί που καίει και τον μοιράζετε παντού. Προσθέτετε την υπόλοιπη θρυμματισμένη φέτα ισομοιράζοντάς την στην επιφάνεια και το υπόλοιπο λάδι να κάτσει από πάνω απ’ το χυλό. Προσθέτετε σε μικρά κομματάκια και το υπόλοιπο βούτυρο να δώσει άρωμα. Τέλος, χτυπάτε το αυγό που έχει μείνει και το περιχύνετε κι αυτό από πάνω να δέσει την επιφάνεια της πίτας.

Βήμα 4

Τοποθετείτε πάλι το ταψί, γεμάτο με τον χυλό αυτή τη φορά, στο φούρνο που καίει, και σε μεσαίο ράφι, κατεβάζοντας την θερμοκρασία στους 200°C πάνω-κάτω. Ανάλογα με τον φούρνο πάντα, σε 40-45′ πρέπει να έχει γίνει.

Η αλευρόπιτα είναι έτοιμη όταν η περίμετρός της είναι σαφώς ξεροψημένη. Το τελικό πάχος στο πιάτο σας, θα πρέπει να είναι ιδανικά, περίπου 1 εκατοστό.

Βήμα 5

Όταν η αλευρόπιτα είναι έτοιμη, ξεκολλάει ολόκληρη απ’ το πάτο του ταψιού. Έτσι, την ακουμπάτε πάνω σε επιφάνεια κοπής και την κόβετε σε μερίδες.