Μια παλιά, οικογενειακή συνταγή του Πατρός Κύριλλου Παπανθίμου από το χωριό Αρχίπολη της Ρόδου. Η ονομασία αναφέρεται στον τρόπο που ετοιμάζουν στο τηγάνι μια σύβραση που συνοδεύει διάφορα βραστά λαχανικά.
Υλικά
- 500γρ. μικρά κολοκυθάκια, κομμένα στη μέση κατά μήκος
- 500γρ. αμπελοφάσουλα ή άλλα φασολάκια καθαρισμένα, κομμένα στη μέση
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
- 2/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
- αλάτι
Tips
- Μπορείτε να αντικαταστήσετε τα κολοκυθάκια ή και τα φασολάκια με βλίτα ή άλλα χόρτα ή με άλλες ποικιλίες από πράσινα φασολάκια.
- Επίσης, μπορείτε με τα ίδια βραστά λαχανικά ή με βραστά παντζάρια να τα σερβίρετε με ροδίτικη σκορδαλιά.
- Συνταγή για τη σκορδαλιά: ψίχα από 3 φέτες μπαγιάτικου ψωμιού μουσκεμένη σε νερό και στυμμένη καλά, 2-3 σκελίδες σκόρδο, χυμό από 1 λεμόνι, 2/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο, αλάτι Χτυπάτε το ψωμί μαζί με το σκόρδο, το αλάτι και το λεμόνι μέχρι να πολτοποιηθούν καλά και ρίχνετε σιγά σιγά το λάδι, χτυπώντας συνεχώς μέχρι να γίνει ένα πηχτό μίγμα. Περιχύνετε τα λαχανικά με τη σκορδαλιά ή τη σερβίρετε ξεχωριστά.
Διαδικασία
Βήμα 1
Βράζετε τα κολοκυθάκια και τα αμπελοφάσουλα και τα στραγγίζετε. Κρατάτε περίπου μισό φλιτζάνι από το νερό τους.
Βήμα 2
Σε βαθύ τηγάνι ρίχνετε το λάδι και σοτάρετε το κρεμμύδι σε χαμηλή φωτιά για 8-10 λεπτά περίπου. Ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να ροδίσουν αλλά να μην καούν. Προσθέτετε το σκόρδο τα τελευταία 3 λεπτά. Στο τέλος προσθέτετε το νερό που κρατήσατε από τα βραστά λαχανικά.
Βήμα 3
Τοποθετείτε τα λαχανικά σε βαθιά πιατέλα και τα περιχύνετε με τη σύβραση. Μπορείτε εναλλακτικά να προσθέσετε τα λαχανικά στο τηγάνι με τη σύβραση μαζί με το ζωμό τους και να τα ανακατέψετε. Σερβίρετε την ξεροτηγάνιση ως συνοδευτικό με ψητό ψάρι ή κρέας.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb