vlita tsigariasta 1
clock icon
42'

Βλίτα τσιγαριαστά με ντομάτα, ελιές, κύμινο και απάκι κοτόπουλο

Υλικά

  • 500 γρ. βλίτα
  • 80 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 100 γρ. απάκι κοτόπουλο
  • 2 μικρές ντομάτες, τριμμένες
  • 8 ντοματίνια
  • 8 ελιές Καλαμών, χωρίς κουκούτσι
  • 1 μικρό κρεμμύδι ξερό
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 50 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 1/3 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη
  • 1/3 κουτ. γλυκού καπνιστή πάπρικα
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι

Μια… διαφορετική σαλάτα με τσιγαριαστά βλίτα και κοτόπουλο απάκι. Φτιάχνεται εύκολα και γρήγορα και αποτελεί μια εναλλακτική πρόταση για το καθημερινό ή το κυριακάτικό σας τραπέζι.

Πλένουμε και καθαρίζουμε τα βλίτα από τα χοντρά κοτσάνια. Σε μια κατσαρόλα με άφθονο νερό που βράζει ρίχνουμε τα βλίτα και τα ζεματάμε για 3΄. Σουρώνουμε και κρυώνουμε λίγο τα χόρτα με νερό βρύσης. Τα αφήνουμε να στραγγίξουν.

Σε ένα ευρύχωρο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, μια σκελίδα σκόρδο σπασμένη για άρωμα και το κύμινο για 1΄. Προσθέτουμε τα βλίτα και σοτάρουμε για 2΄-3’. Κατόπιν σβήνουμε με το κρασί. Όταν εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, αλάτι, πιπέρι και πάπρικα. Μαγειρεύουμε για 2΄-3΄ακόμη και, τέλος, προσθέτουμε τα ντοματίνια, τις ελιές και το απάκι κοτόπουλο σε λεπτές φέτες. Αποσύρουμε το σκεύος και σερβίρουμε αμέσως περιχύνοντας με λίγο επιπλέον ελαιόλαδο.

Φωτογραφία: Studio M - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση - Food styling: Μ. Γεωργιάδης

Διαδικασία

Βήμα 1

Πλένουμε και καθαρίζουμε τα βλίτα από τα χοντρά κοτσάνια. Σε μια κατσαρόλα με άφθονο νερό που βράζει ρίχνουμε τα βλίτα και τα ζεματάμε για 3΄. Σουρώνουμε και κρυώνουμε λίγο τα χόρτα με νερό βρύσης. Τα αφήνουμε να στραγγίξουν.

Βήμα 2

Σε ένα ευρύχωρο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, μια σκελίδα σκόρδο σπασμένη για άρωμα και το κύμινο για 1΄. Προσθέτουμε τα βλίτα και σοτάρουμε για 2΄-3’. Κατόπιν σβήνουμε με το κρασί. Όταν εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, αλάτι, πιπέρι και πάπρικα. Μαγειρεύουμε για 2΄-3΄ακόμη και, τέλος, προσθέτουμε τα ντοματίνια, τις ελιές και το απάκι κοτόπουλο σε λεπτές φέτες. Αποσύρουμε το σκεύος και σερβίρουμε αμέσως περιχύνοντας με λίγο επιπλέον ελαιόλαδο.

Φωτογραφία: Studio M - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση - Food styling: Μ. Γεωργιάδης