pennes me pesto apaki kai thganhto avgo
clock icon
30'

Βίδες με πέστο, απάκι και τηγανητό αυγό

Υλικά

  • 300 γρ. βίδες
  • λίγο ε.π. ελαιόλαδο
  • 2 αυγά, φρέσκα
  • λίγο μπούκοβο, σε νιφάδες
  • 8 λεπτές φέτες χοιρινό απάκι
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι
  • Για το πέστο βασιλικού

  • 15 γρ. κουκουνάρι, καβουρδισμένο
  • 70 γρ. φύλλα βασιλικό πλατύφυλλο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 20 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
  • 60 ml ε.π. ελαιόλαδο

Μια πεντανόστιμη συνταγή της ευκολίας. Τα πέστο πάντα είναι πλούσια σε νοστιμιά, λόγω των φρέσκων μυρωδικών και της παρμεζάνας. Το απάκι κάνει το πιάτο ακόμη πιο χορταστικό, ενώ το μελάτο αυγό απογειώνει αυτή τη συνταγή της μισής ώρας.

Πέστο: Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ρίχνουμε το κουκουνάρι και το καβουρδίζουμε για μερικά λεπτά μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα, προσέχοντας μη μας καεί. Μόλις είναι έτοιμο το μεταφέρουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει. Στο μούλτι ρίχνουμε μέσα όλα τα υλικά και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν μια λεία πάστα. Δοκιμάζουμε για αλάτι και προσθέτουμε ανάλογα τα γούστα μας. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε και λίγο ελαιόλαδο παραπάνω (περίπου 10 ml) και χτυπάμε ξανά να ομογενοποιηθεί. Αδειάζουμε το πέστο σε ένα μπολάκι.

Βράζουμε τα ζυμαρικά σε μπόλικο αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας ή βράζουμε 1΄-2΄ λιγότερο αν μας αρέσουν al dente. Όσο βράζουν τα ζυμαρικά, σε ένα μέτριο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά ρίχνουμε 100 ml ελαιόλαδο. Σπάμε προσεκτικά και ρίχνουμε ένα-ένα τα αυγά στο τηγάνι και αφήνουμε να μαγειρευτούν για μερικά λεπτά μέχρι να σφίξει το ασπράδι.

Μόλις βράσουν τα ζυμαρικά, τα σουρώνουμε και τα ανακατεύουμε με 1 κουτ. σούπας από το πέστο που ετοιμάσαμε.
Μοιράζουμε τις βίδες σε δύο πιάτα, από πάνω ακουμπάμε ένα αυγό, πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι και μπούκοβο, στο πλάι βάζουμε φέτες απάκι και περιχύνουμε με λίγο επιπλέον πέστο. Σερβίρουμε αμέσως.

Διαδικασία

Βήμα 1

Πέστο: Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ρίχνουμε το κουκουνάρι και το καβουρδίζουμε για μερικά λεπτά μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα, προσέχοντας μη μας καεί. Μόλις είναι έτοιμο το μεταφέρουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει. Στο μούλτι ρίχνουμε μέσα όλα τα υλικά και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν μια λεία πάστα. Δοκιμάζουμε για αλάτι και προσθέτουμε ανάλογα τα γούστα μας. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε και λίγο ελαιόλαδο παραπάνω (περίπου 10 ml) και χτυπάμε ξανά να ομογενοποιηθεί. Αδειάζουμε το πέστο σε ένα μπολάκι.

Βήμα 2

Βράζουμε τα ζυμαρικά σε μπόλικο αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας ή βράζουμε 1΄-2΄ λιγότερο αν μας αρέσουν al dente. Όσο βράζουν τα ζυμαρικά, σε ένα μέτριο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά ρίχνουμε 100 ml ελαιόλαδο. Σπάμε προσεκτικά και ρίχνουμε ένα-ένα τα αυγά στο τηγάνι και αφήνουμε να μαγειρευτούν για μερικά λεπτά μέχρι να σφίξει το ασπράδι.

Βήμα 3

Μόλις βράσουν τα ζυμαρικά, τα σουρώνουμε και τα ανακατεύουμε με 1 κουτ. σούπας από το πέστο που ετοιμάσαμε.
Μοιράζουμε τις βίδες σε δύο πιάτα, από πάνω ακουμπάμε ένα αυγό, πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι και μπούκοβο, στο πλάι βάζουμε φέτες απάκι και περιχύνουμε με λίγο επιπλέον πέστο. Σερβίρουμε αμέσως.