Φτιάχνουμε τα τζόλια, τα παραδοσιακά αρβανίτικα ζυμαρικά (γκόγκες), που μοσχοβολούν βούτυρο και τα οποία δοκιμάσαμε στον «Κριεκούκη», μία χασαποταβέρνα στη Μάνδρα, με ιστορία πάνω από μισό αιώνα.

Υλικά
- 500 γρ. αλεύρι σταρένιο
- λίγο ε.π. ελαιόλαδο
- νερό όσο πάρει
- 100 γρ. ξηρή μυζήθρα
- 50 γρ. φρέσκο βούτυρο
- λίγο αλάτι
Μερίδες: 4
Tips
- Αν θέλουμε να τα κάνουμε πιο ελαφριά, αντί για βούτυρο, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ελαιόλαδο.
Διαδικασία
Βήμα 1
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι, το ελαιόλαδο και ζυμώνουμε. Προσθέτουμε σιγά-σιγά νερό, ώστε η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια. Όταν έχουμε ένα λείο, εύπλαστο ζυμάρι που ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπολ, σταματάμε και το αφήνουμε στην άκρη σε αλευρωμένη επιφάνεια να ξεκουραστεί για 1 ώρα.
Βήμα 2
Στη συνέχεια κόβουμε το ζυμάρι σε ίσα κομμάτια και πλάθουμε σε μακρύ κορδόνι με πάχος όσο το δάχτυλό μας. Με ένα μαχαίρι κόβουμε το κάθε κορδόνι σε κομμάτια των περίπου 2 εκ., τα οποία πασπαλίζουμε με αλεύρι για να μην ξεραθούν και κολλήσουν.
Βήμα 3
Έπειτα τα περνάμε ένα-ένα πάνω από έναν τρίφτη, στο ψιλό μέρος του, και με το δάχτυλό μας τα κυλάμε ώστε να πάρουν το χαρακτηριστικό σχήμα.
Βήμα 4
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε νερό να βράσει. Μόλις πάρει βράση ρίχνουμε τα τζόλια και τα αφήνουμε για 25'. Φροντίζουμε να ανακατεύουμε συνέχεια γιατί φουσκώνει το νερό.
Βήμα 5
Τα βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα, στρώνουμε μια στρώση από ζυμαρικά σε μια πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με ξηρή μυζήθρα. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα ζυμαρικά.
Βήμα 6
Παράλληλα, σε ένα τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο και ρίχνουμε λίγη μυζήθρα μέχρι να ροδίσει.
Βήμα 7
Περιχύνουμε με αυτό τα μακαρόνια και σερβίρουμε.