tirosalata-anoigma
clock icon
40'

Τυροσαλάτα απαλή με τηγανητές ελιές

Υλικά

    Για την τυροσαλάτα

  • 150 γρ. ανθότυρο
  • 150 γρ. φέτα, μαλακή
  • 150 γρ. γιαούρτι, στραγγιστό
  • 40 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι
  • Μερίδες: 4

    Για τις τηγανητές ελιές

  • 200 γρ. ανάμεικτες ελιές της επιλογής μας
  • 3 λιαστές ντομάτες, κομμένες σε λεπτές φέτες
  • 40 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας βαλσαμική κρέμα
  • 1 πορτοκάλι ακέρωτο
  • 1 κουτ. σούπας φρέσκο δενδρολίβανο, ψιλοκομμένο
  • ½ κουτ. γλυκού θυμάρι
  • μαύρο πιπέρι

Tips

  • Αντί για τυροσαλάτα μπορούμε να ετοιμάσουμε τυροκαυτερή χτυπώντας στο μπλέντερ με τα ίδια υλικά 1 πιπερίτσα τσίλι κόκκινη ψιλοκομμένη ή και λίγο μπούκοβο καυτερό

Η τυροσαλάτα ανήκει στη 10άδα των μεζέδων που συνοδεύουν το τσίπουρο και αυτή η απαλή εκδοχή με τις τηγανητές ελιές είναι εύκολη και πεντανόστιμη

Τυροσαλάτα: Σε ένα μπλέντερ πολτοποιούμε όλα τα υλικά για την τυροσαλάτα για 2΄, μεταφέρουμε σε μπολ και τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι το σερβίρισμα.

Τηγανητές ελιές: Στεγνώνουμε τις ελιές σε απορροφητικό χαρτί. Σε ένα ευρύχωρο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε τις ελιές. Τις τηγανίζουμε σε μέτρια δυνατή φωτιά.

Μόλις φουσκώσουν προσθέτουμε τις λιαστές ντομάτες, τη βαλσαμική κρέμα, λίγες ψιλοκομμένες φλούδες και τον χυμό του πορτοκαλιού, το δενδρολίβανο και το θυμάρι. Κουνάμε το τηγάνι πάνω από τη φωτιά, αφήνουμε 1΄ να δέσει η σάλτσα και αποσύρουμε. Αφήνουμε λίγα λεπτά να πέσει η θερμοκρασία τους. Οι ελιές μας θα πρέπει να έχουν «γλυκιά» γεύση.

Σε μια πιατέλα απλώνουμε την τυροσαλάτα και από πάνω προσθέτουμε λίγες τηγανητές ελιές με τη σάλτσα τους. Σερβίρουμε την τυροσαλάτα και τις υπόλοιπες ελιές με παξιμαδάκια χαρουπιού και προζυμένιο ψωμί.

Διαδικασία

Βήμα 1

Τυροσαλάτα: Σε ένα μπλέντερ πολτοποιούμε όλα τα υλικά για την τυροσαλάτα για 2΄, μεταφέρουμε σε μπολ και τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι το σερβίρισμα.

Βήμα 2

Τηγανητές ελιές: Στεγνώνουμε τις ελιές σε απορροφητικό χαρτί. Σε ένα ευρύχωρο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε τις ελιές. Τις τηγανίζουμε σε μέτρια δυνατή φωτιά.

Βήμα 3

Μόλις φουσκώσουν προσθέτουμε τις λιαστές ντομάτες, τη βαλσαμική κρέμα, λίγες ψιλοκομμένες φλούδες και τον χυμό του πορτοκαλιού, το δενδρολίβανο και το θυμάρι. Κουνάμε το τηγάνι πάνω από τη φωτιά, αφήνουμε 1΄ να δέσει η σάλτσα και αποσύρουμε. Αφήνουμε λίγα λεπτά να πέσει η θερμοκρασία τους. Οι ελιές μας θα πρέπει να έχουν «γλυκιά» γεύση.

Βήμα 4

Σε μια πιατέλα απλώνουμε την τυροσαλάτα και από πάνω προσθέτουμε λίγες τηγανητές ελιές με τη σάλτσα τους. Σερβίρουμε την τυροσαλάτα και τις υπόλοιπες ελιές με παξιμαδάκια χαρουπιού και προζυμένιο ψωμί.