Η τυροσαλάτα ανήκει στη 10άδα των μεζέδων που συνοδεύουν το τσίπουρο και αυτή η απαλή εκδοχή με τις τηγανητές ελιές είναι εύκολη και πεντανόστιμη

Υλικά
- 150 γρ. ανθότυρο
- 150 γρ. φέτα, μαλακή
- 150 γρ. γιαούρτι, στραγγιστό
- 40 ml ε.π. ελαιόλαδο
- αλάτι, μαύρο πιπέρι
- 200 γρ. ανάμεικτες ελιές της επιλογής μας
- 3 λιαστές ντομάτες, κομμένες σε λεπτές φέτες
- 40 ml ε.π. ελαιόλαδο
- 1 κουτ. σούπας βαλσαμική κρέμα
- 1 πορτοκάλι ακέρωτο
- 1 κουτ. σούπας φρέσκο δενδρολίβανο, ψιλοκομμένο
- ½ κουτ. γλυκού θυμάρι
- μαύρο πιπέρι
Για την τυροσαλάτα
Μερίδες: 4
Για τις τηγανητές ελιές
Tips
- Αντί για τυροσαλάτα μπορούμε να ετοιμάσουμε τυροκαυτερή χτυπώντας στο μπλέντερ με τα ίδια υλικά 1 πιπερίτσα τσίλι κόκκινη ψιλοκομμένη ή και λίγο μπούκοβο καυτερό
Διαδικασία
Βήμα 1
Τυροσαλάτα: Σε ένα μπλέντερ πολτοποιούμε όλα τα υλικά για την τυροσαλάτα για 2΄, μεταφέρουμε σε μπολ και τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι το σερβίρισμα.
Βήμα 2
Τηγανητές ελιές: Στεγνώνουμε τις ελιές σε απορροφητικό χαρτί. Σε ένα ευρύχωρο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε τις ελιές. Τις τηγανίζουμε σε μέτρια δυνατή φωτιά.
Βήμα 3
Μόλις φουσκώσουν προσθέτουμε τις λιαστές ντομάτες, τη βαλσαμική κρέμα, λίγες ψιλοκομμένες φλούδες και τον χυμό του πορτοκαλιού, το δενδρολίβανο και το θυμάρι. Κουνάμε το τηγάνι πάνω από τη φωτιά, αφήνουμε 1΄ να δέσει η σάλτσα και αποσύρουμε. Αφήνουμε λίγα λεπτά να πέσει η θερμοκρασία τους. Οι ελιές μας θα πρέπει να έχουν «γλυκιά» γεύση.
Βήμα 4
Σε μια πιατέλα απλώνουμε την τυροσαλάτα και από πάνω προσθέτουμε λίγες τηγανητές ελιές με τη σάλτσα τους. Σερβίρουμε την τυροσαλάτα και τις υπόλοιπες ελιές με παξιμαδάκια χαρουπιού και προζυμένιο ψωμί.