Ελληνιστί, πιπερίτσες τσίλι με κρέας. Ένα υπέροχο, πικάντικο ορεκτικό με κιμά, κόκκινα φασόλια, καλαμπόκι και καυτερές πιπεριές που μπορείτε να παραλείψετε αν θέλετε η αψάδα του πιάτου να είναι πιο ήπια.
Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα. Όταν κάψει ρίχνετε το κρεμμύδι και το σοτάρετε για περίπου 5 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να μαλακώσει καλά και να ροδίσει απαλά. Προσθέτετε το σκόρδο, τη σκόνη τσίλι, την πάπρικα και το κύμινο και ανακατεύετε καλά με την ξύλινη κουτάλα. Τα αφήνετε να μαγειρευτούν για 5 λεπτά, ανακατεύοντας πότε-πότε, μέχρι να σκορπίσουν το άρωμά τους.
Δυναμώνετε καλά τη φωτιά και ρίχνετε τον κιμά, τον οποίο αρχίζετε αμέσως να σπάτε με την κουτάλα ή με μια ξύλινη σπάτουλα, μέχρι να κομματιαστεί καλά. Αν χρειαστεί δυναμώνετε τη φωτιά στο τέρμα, ώστε το μίγμα να τσιτσιρίζει και ο κιμάς να καβουρδιστεί και όχι να βράσει. Συνεχίζετε το σοτάρισμα για 5 λεπτά, ανακατεύοντας καλά και ασταμάτητα, μέχρι ο κιμάς να αλλάξει τελείως χρώμα, να ροδίσει, σχεδόν να στεγνώσει και να καβουρδιστεί.
Σβήνετε με τον ζεστό ζωμό και ανακατεύετε καλά. Προσθέτετε τη ζάχαρη, τη μαντζουράνα, και μια γενναιόδωρη δόση αλατοπίπερο. Ρίχνετε και τον πελτέ και ανακατεύετε πολύ καλά. Αφήνετε το φαγητό να πάρει μια βράση και στη συνέχεια χαμηλώνετε τη φωτιά, ανακατεύετε καλά και σκεπάζετε την κατσαρόλα με το καπάκι της. Σιγομαγειρεύετε για 20 - 30 λεπτά, ελέγχοντας τακτικά το φαγητό να μην έχει κολλήσει. Ανακατεύετε λοιπόν σε τακτικά χρονικά διαστήματα και, αν χρειάζεται, ρίχνετε λίγο νερό, όχι όμως τόσο ώστε να σταματήσει ο βρασμός τους φαγητού. Θα είναι έτοιμο όταν ο κιμάς είναι μαλακός, μελάτος και πυκνός, ούτε πολύ ζουμερός ούτε στεγνός.
Ρίχνετε τα στραγγισμένα φασόλια και το καλαμπόκι. Δυναμώνετε ξανά τη φωτιά και μόλις το μίγμα πάρει μια βράση, χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε το φαγητό να σιγοκοχλάσει για 10 λεπτά, με σκεπασμένη την κατσαρόλα. Δοκιμάζετε και αλατοπιπερώνετε λίγο ακόμα.
Αποσύρετε από τη φωτιά, ξεσκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε κατά μέρος για 10 λεπτά, πριν σερβίρετε, μέχρι το φαγητό να «ξεκουραστεί» και να αναμειχθούν τα αρώματά του –μην παραλείψετε αυτό το στάδιο αναμονής, είναι βασικό στοιχείο της νοστιμιάς του τσίλι κον κάρνε.
Για τη salsa ντομάτας: Ανακατεύετε όλα τα υλικά σε ένα μπολ, λίγο πριν το σερβίρισμα και ραντίζετε με το χυμό λάιμ.
Για το σερβίρισμα: Ζεσταίνετε λίγο τις τορτίγιες και τις μοιράζετε στα πιάτα. Μοιράζετε το τσίλι κον κάρνε και τη salsa ντομάτας και σερβίρετε αμέσως.
Διαδικασία
Βήμα 1
Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα. Όταν κάψει ρίχνετε το κρεμμύδι και το σοτάρετε για περίπου 5 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να μαλακώσει καλά και να ροδίσει απαλά. Προσθέτετε το σκόρδο, τη σκόνη τσίλι, την πάπρικα και το κύμινο και ανακατεύετε καλά με την ξύλινη κουτάλα. Τα αφήνετε να μαγειρευτούν για 5 λεπτά, ανακατεύοντας πότε-πότε, μέχρι να σκορπίσουν το άρωμά τους.
Βήμα 2
Δυναμώνετε καλά τη φωτιά και ρίχνετε τον κιμά, τον οποίο αρχίζετε αμέσως να σπάτε με την κουτάλα ή με μια ξύλινη σπάτουλα, μέχρι να κομματιαστεί καλά. Αν χρειαστεί δυναμώνετε τη φωτιά στο τέρμα, ώστε το μίγμα να τσιτσιρίζει και ο κιμάς να καβουρδιστεί και όχι να βράσει. Συνεχίζετε το σοτάρισμα για 5 λεπτά, ανακατεύοντας καλά και ασταμάτητα, μέχρι ο κιμάς να αλλάξει τελείως χρώμα, να ροδίσει, σχεδόν να στεγνώσει και να καβουρδιστεί.
Βήμα 3
Σβήνετε με τον ζεστό ζωμό και ανακατεύετε καλά. Προσθέτετε τη ζάχαρη, τη μαντζουράνα, και μια γενναιόδωρη δόση αλατοπίπερο. Ρίχνετε και τον πελτέ και ανακατεύετε πολύ καλά. Αφήνετε το φαγητό να πάρει μια βράση και στη συνέχεια χαμηλώνετε τη φωτιά, ανακατεύετε καλά και σκεπάζετε την κατσαρόλα με το καπάκι της. Σιγομαγειρεύετε για 20 - 30 λεπτά, ελέγχοντας τακτικά το φαγητό να μην έχει κολλήσει. Ανακατεύετε λοιπόν σε τακτικά χρονικά διαστήματα και, αν χρειάζεται, ρίχνετε λίγο νερό, όχι όμως τόσο ώστε να σταματήσει ο βρασμός τους φαγητού. Θα είναι έτοιμο όταν ο κιμάς είναι μαλακός, μελάτος και πυκνός, ούτε πολύ ζουμερός ούτε στεγνός.
Βήμα 4
Ρίχνετε τα στραγγισμένα φασόλια και το καλαμπόκι. Δυναμώνετε ξανά τη φωτιά και μόλις το μίγμα πάρει μια βράση, χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε το φαγητό να σιγοκοχλάσει για 10 λεπτά, με σκεπασμένη την κατσαρόλα. Δοκιμάζετε και αλατοπιπερώνετε λίγο ακόμα.
Βήμα 5
Αποσύρετε από τη φωτιά, ξεσκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε κατά μέρος για 10 λεπτά, πριν σερβίρετε, μέχρι το φαγητό να «ξεκουραστεί» και να αναμειχθούν τα αρώματά του –μην παραλείψετε αυτό το στάδιο αναμονής, είναι βασικό στοιχείο της νοστιμιάς του τσίλι κον κάρνε.
Βήμα 6
Για τη salsa ντομάτας: Ανακατεύετε όλα τα υλικά σε ένα μπολ, λίγο πριν το σερβίρισμα και ραντίζετε με το χυμό λάιμ.
Βήμα 7
Για το σερβίρισμα: Ζεσταίνετε λίγο τις τορτίγιες και τις μοιράζετε στα πιάτα. Μοιράζετε το τσίλι κον κάρνε και τη salsa ντομάτας και σερβίρετε αμέσως.