Οι γαρίδες δεν μαγειρεύονται μόνο το καλοκαίρι, αλλά όλο τον χρόνο. Η σεφ Αργυρώ Κουτσού μάς δίνει τη συνταγή για να τις απολαύσουμε αχνιστές με τσιγαριαστά χόρτα.
Υλικά
- 2 κιλά σέσκουλα
- 2 μάτσα φρέσκα κρεμμυδάκια
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
- 150 ml ε.π. ελαιόλαδο
- 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
- 1 μάτσο μυρώνια
- 1 μάτσο καυκαλήθρες
- ½ μάτσο άνηθο
- αλάτι, μαύρο πιπέρι
- 16 μεγάλες γαρίδες
- 50 ml ε.π. ελαιόλαδο
- 1 λεμόνι, τον χυμό του
- αλάτι
- 200 γρ. ανεβατό Γρεβενών
Για 4 άτομα
Για τα τσιγαριαστά χόρτα
Για τις γαρίδες
Για το σερβίρισμα
Διαδικασία
Βήμα 1
Τσιγαριαστά χόρτα: Πλένουμε καλά τα σέσκουλα, τα κόβουμε σε χοντρά κομμάτια και τα κρατάμε με τα νερά τους σε μια λεκάνη.
Βήμα 2
Ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το ξερό κρεμμύδι και τα καλοτσιγαρίζουμε στο ελαιόλαδο σε πλασωτέ κατσαρόλα.
Βήμα 3
Προσθέτουμε τον πελτέ, ανακατεύουμε, τον αφήνουμε για 1' να κάψει και αδειάζουμε στην κατσαρόλα τη λεκάνη με τα σέσκουλα και ό,τι νερό έχει μαζευτεί.
Βήμα 4
Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε αρκετές φορές μέχρι να μαραθούν τα χόρτα.
Βήμα 5
Προσθέτουμε όλα τα μυρωδικά ψιλοκομμένα, κλείνουμε το καπάκι και αφήνουμε να βράσουν σε δυνατή φωτιά για 5'.
Βήμα 6
Γαρίδες: Σε βαθύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά βάζουμε το ελαιόλαδο, ένα φλιτζανάκι νερό και τις γαρίδες και τις αφήνουμε με κλειστό καπάκι για 1,5'.
Βήμα 7
Γυρίζουμε τις γαρίδες από την άλλη πλευρά, ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού, αλατίζουμε ελαφρά, κλείνουμε το καπάκι και αφήνουμε 1'.
Βήμα 8
Σε βαθύ πιάτο τοποθετούμε τα σέσκουλα, βάζουμε στο κέντρο μια κουταλιά (~50 γρ.) ανεβατό και περιμετρικά τις γαρίδες με λίγο από το ζουμί τους.
Βήμα 9
Πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε.
Styling: Εύα Μονοχάρη
Φωτογραφία: Αντώνης Γιαμούρης