seskoyla_me_garides_anoigma
clock icon
30'

Τσιγαριαστά σέσκουλα με γαρίδες αχνιστές από την Αργυρώ Κουτσού

Υλικά

    Για 4 άτομα

    Για τα τσιγαριαστά χόρτα

  • 2 κιλά σέσκουλα
  • 2 μάτσα φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
  • 150 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • 1 μάτσο μυρώνια
  • 1 μάτσο καυκαλήθρες
  • ½ μάτσο άνηθο
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι
  • Για τις γαρίδες

  • 16 μεγάλες γαρίδες
  • 50 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 λεμόνι, τον χυμό του
  • αλάτι
  • Για το σερβίρισμα

  • 200 γρ. ανεβατό Γρεβενών

Οι γαρίδες δεν μαγειρεύονται μόνο το καλοκαίρι, αλλά όλο τον χρόνο. Η σεφ Αργυρώ Κουτσού μάς δίνει τη συνταγή για να τις απολαύσουμε αχνιστές με τσιγαριαστά χόρτα.

Τσιγαριαστά χόρτα: Πλένουμε καλά τα σέσκουλα, τα κόβουμε σε χοντρά κομμάτια και τα κρατάμε με τα νερά τους σε μια λεκάνη.

Ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το ξερό κρεμμύδι και τα καλοτσιγαρίζουμε στο ελαιόλαδο σε πλασωτέ κατσαρόλα.

Προσθέτουμε τον πελτέ, ανακατεύουμε, τον αφήνουμε για 1'  να κάψει και αδειάζουμε στην κατσαρόλα τη λεκάνη με τα σέσκουλα και ό,τι νερό έχει μαζευτεί.

Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε αρκετές φορές μέχρι να μαραθούν τα χόρτα.

Προσθέτουμε όλα τα μυρωδικά ψιλοκομμένα, κλείνουμε το καπάκι και αφήνουμε να βράσουν σε δυνατή φωτιά για 5'.

Γαρίδες: Σε βαθύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά βάζουμε το ελαιόλαδο, ένα φλιτζανάκι νερό και τις γαρίδες και τις αφήνουμε με κλειστό καπάκι για 1,5'.

Γυρίζουμε τις γαρίδες από την άλλη πλευρά, ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού, αλατίζουμε ελαφρά, κλείνουμε το καπάκι και αφήνουμε 1'.

Σε βαθύ πιάτο τοποθετούμε τα σέσκουλα, βάζουμε στο κέντρο μια κουταλιά (~50 γρ.) ανεβατό και περιμετρικά τις γαρίδες με λίγο από το ζουμί τους.

Πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε.

Styling: Εύα Μονοχάρη
Φωτογραφία: Αντώνης Γιαμούρης

Διαδικασία

Βήμα 1

Τσιγαριαστά χόρτα: Πλένουμε καλά τα σέσκουλα, τα κόβουμε σε χοντρά κομμάτια και τα κρατάμε με τα νερά τους σε μια λεκάνη.

Βήμα 2

Ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το ξερό κρεμμύδι και τα καλοτσιγαρίζουμε στο ελαιόλαδο σε πλασωτέ κατσαρόλα.

Βήμα 3

Προσθέτουμε τον πελτέ, ανακατεύουμε, τον αφήνουμε για 1'  να κάψει και αδειάζουμε στην κατσαρόλα τη λεκάνη με τα σέσκουλα και ό,τι νερό έχει μαζευτεί.

Βήμα 4

Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε αρκετές φορές μέχρι να μαραθούν τα χόρτα.

Βήμα 5

Προσθέτουμε όλα τα μυρωδικά ψιλοκομμένα, κλείνουμε το καπάκι και αφήνουμε να βράσουν σε δυνατή φωτιά για 5'.

Βήμα 6

Γαρίδες: Σε βαθύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά βάζουμε το ελαιόλαδο, ένα φλιτζανάκι νερό και τις γαρίδες και τις αφήνουμε με κλειστό καπάκι για 1,5'.

Βήμα 7

Γυρίζουμε τις γαρίδες από την άλλη πλευρά, ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού, αλατίζουμε ελαφρά, κλείνουμε το καπάκι και αφήνουμε 1'.

Βήμα 8

Σε βαθύ πιάτο τοποθετούμε τα σέσκουλα, βάζουμε στο κέντρο μια κουταλιά (~50 γρ.) ανεβατό και περιμετρικά τις γαρίδες με λίγο από το ζουμί τους.

Βήμα 9

Πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε.

Styling: Εύα Μονοχάρη
Φωτογραφία: Αντώνης Γιαμούρης