Τα τσάτνεϊ της συνταγής είναι εγγυημένη επιτυχία σε ένα τραπέζι ως συνοδευτικό καλών τυριών ή ψητών κρεατικών. Έχει όλη τη γλυκόξινη νοστιμιά της τομάτας, του ξιδιού και του μελωμένου κρεμμυδιού κόντρα στη πικάντικη νότα από το σκόρδο, τη καυτερή πιπεριά και το κόλιαντρο μαζί με την τραγανή αλμύρα απ’ τη κάπαρη και το τουρσί αγγουράκι.
Υλικά
- 800 γρ. συσκευασμένες ψιλοκομμένες ντομάτες
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο λειωμένη
- 1 πιπεριά (τσίλι) καυτερή ψιλοκομμένη (κόκκινη ή πράσινη)
- 200 ml ξίδι από κόκκινο κρασί
- 200 γρ. ζάχαρη
- 30 γρ. κάπαρη ξεβγαλμένη
- 30 γρ. αγγουράκι τουρσί ψιλοκομμένο
- 3-4 κλωνάρια φρέσκο κόλιαντρο ψιλοκομμένο
- 2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Μερίδες: 8
Διαδικασία
Βήμα 1
Ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά το λάδι σε μεγάλο βαθύ τηγάνι και ρίχνετε μέσα το κρεμμύδι, το σκόρδο και την καυτερή πιπεριά ανακατεύοντας μέχρι να μαραθούν σε 4-5 λεπτά.
Βήμα 2
Προσθέτετε τις ντομάτες και ανακατεύετε καλά να αναμιχθούν. Ρίχνετε το ξίδι και τη ζάχαρη και αφήνετε το μίγμα να σιγοβράσει για περίπου μισή ώρα, μέχρι να φύγουν όλα τα υγρά. Προσθέτετε αλάτι και πιπέρι.
Βήμα 3
Το τσάτνεϊ θα πρέπει σ' αυτό το σημείο να έχει την πυκνότητα της μαρμελάδας. Προσθέτετε την κάπαρη, το αγγουράκι και ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιαντρο. Το αφήνετε να κρυώσει και το βάζετε στο ψυγείο μέχρι να έρθει η ευλογημένη ώρα να το σερβίρετε.
Βήμα 4
Σερβίρισμα: Ταιριάζει ως συνοδευτικό με τυριά και αλλαντικά αλλά συνδυάζεται εξαιρετικά και με ψητά κρεατικά και πουλερικά. Ιδανικό για μπάρμπεκιου, hot dogs και μπέργκερς.