Κάτι περισσότερο από comfort food, ο ζεστός γαλατένιος τραχανάς θα μας γεμίσει νοσταλγία, θα μας ζεστάνει και θα μας υπενθυμίσει ότι το φαγητό μπορεί να μας χαλαρώσει και να μας κάνει να νιώσουμε πάλι παιδιά!
Ανακατεύουμε σε ένα μπολάκι το ελαιόλαδο, το γλυκό πιπέρι, το
σκόρδο
και το αφήνουμε στην άκρη για το σερβίρισμα. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο, σοτάρουμε τις σκελίδες του σκόρδου μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα και τις αφαιρούμε από την κατσαρόλα.
Προσθέτουμε τον ζωμό, τον τραχανά, αλάτι και πιπέρι. Σιγοβράζουμε για 20΄ και προσθέτουμε το γάλα, ανακατεύουμε καλά, αφήνουμε να πάρει ο τραχανάς δυο-τρεις βράσεις και αποσύρουμε. Προσθέτουμε τη γραβιέρα και σκεπάζουμε την κατσαρόλα για 5΄ ώστε να πήξει ο τραχανάς. Σερβίρουμε τον τραχανά με λίγο από το λάδι που ετοιμάσαμε και τριμμένη γραβιέρα.
Ο τραχανάς μπορεί να χρειαστεί περισσότερα υγρά, οπότε προσθέτουμε πάντα ζεστό ζωμό για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Διαδικασία
Βήμα 1
Ανακατεύουμε σε ένα μπολάκι το ελαιόλαδο, το γλυκό πιπέρι, το
σκόρδο
και το αφήνουμε στην άκρη για το σερβίρισμα. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο, σοτάρουμε τις σκελίδες του σκόρδου μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα και τις αφαιρούμε από την κατσαρόλα.
Βήμα 2
Προσθέτουμε τον ζωμό, τον τραχανά, αλάτι και πιπέρι. Σιγοβράζουμε για 20΄ και προσθέτουμε το γάλα, ανακατεύουμε καλά, αφήνουμε να πάρει ο τραχανάς δυο-τρεις βράσεις και αποσύρουμε. Προσθέτουμε τη γραβιέρα και σκεπάζουμε την κατσαρόλα για 5΄ ώστε να πήξει ο τραχανάς. Σερβίρουμε τον τραχανά με λίγο από το λάδι που ετοιμάσαμε και τριμμένη γραβιέρα.
Βήμα 3
Ο τραχανάς μπορεί να χρειαστεί περισσότερα υγρά, οπότε προσθέτουμε πάντα ζεστό ζωμό για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.