Traxanas me gala1
clock icon
40'

Τραχανάς με γάλα, σκόρδο και γραβιέρα

Υλικά

  • 30 γρ. βούτυρο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ελαφρά πατημένες
  • 200 γρ. τραχανά ξινό ή γλυκό
  • 600 ml καυτό ζωμό λαχανικών ή κρέατος
  • 200 ml ζεστό γάλα
  • 100 γρ. γραβιέρα, χοντροτριμμένη
  • μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
  • θαλασσινό αλάτι
  • Για το σερβίρσμα:

  • 30 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 1/2 κουτ. γλυκού κόκκινο γλυκό πιπέρι
  • 1 σκελίδα σκόρδο κομμένη

Tips

  • Ο τραχανάς μπορεί να χρειαστεί περισσότερα υγρά, οπότε προσθέτουμε πάντα ζεστό ζωμό για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Κάτι περισσότερο από comfort food, ο ζεστός γαλατένιος τραχανάς θα μας γεμίσει νοσταλγία, θα μας ζεστάνει και θα μας υπενθυμίσει ότι το φαγητό μπορεί να μας χαλαρώσει και να μας κάνει να νιώσουμε πάλι παιδιά!

Ανακατεύουμε σε ένα μπολάκι το ελαιόλαδο, το γλυκό πιπέρι, το σκόρδο και το αφήνουμε στην άκρη για το σερβίρισμα. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο, σοτάρουμε τις σκελίδες του σκόρδου μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα και τις αφαιρούμε από την κατσαρόλα.
Προσθέτουμε τον ζωμό, τον τραχανά, αλάτι και πιπέρι. Σιγοβράζουμε για 20΄ και προσθέτουμε το γάλα, ανακατεύουμε καλά, αφήνουμε να πάρει ο τραχανάς δυο-τρεις βράσεις και αποσύρουμε. Προσθέτουμε τη γραβιέρα και σκεπάζουμε την κατσαρόλα για 5΄ ώστε να πήξει ο τραχανάς. Σερβίρουμε τον τραχανά με λίγο από το λάδι που ετοιμάσαμε και τριμμένη γραβιέρα.
Ο τραχανάς μπορεί να χρειαστεί περισσότερα υγρά, οπότε προσθέτουμε πάντα ζεστό ζωμό για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Διαδικασία

Βήμα 1

Ανακατεύουμε σε ένα μπολάκι το ελαιόλαδο, το γλυκό πιπέρι, το σκόρδο και το αφήνουμε στην άκρη για το σερβίρισμα. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο, σοτάρουμε τις σκελίδες του σκόρδου μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα και τις αφαιρούμε από την κατσαρόλα.

Βήμα 2

Προσθέτουμε τον ζωμό, τον τραχανά, αλάτι και πιπέρι. Σιγοβράζουμε για 20΄ και προσθέτουμε το γάλα, ανακατεύουμε καλά, αφήνουμε να πάρει ο τραχανάς δυο-τρεις βράσεις και αποσύρουμε. Προσθέτουμε τη γραβιέρα και σκεπάζουμε την κατσαρόλα για 5΄ ώστε να πήξει ο τραχανάς. Σερβίρουμε τον τραχανά με λίγο από το λάδι που ετοιμάσαμε και τριμμένη γραβιέρα.

Βήμα 3

Ο τραχανάς μπορεί να χρειαστεί περισσότερα υγρά, οπότε προσθέτουμε πάντα ζεστό ζωμό για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.