Το ψωμί, όπως και τα φαγητά της φωτιάς, είναι βαθιά χαραγμένα στη γαστρονομική φιλοσοφία των Ελλήνων. Το λίγο ζυμάρι που περίσσευε από το ψωμί γινόταν πρώτης τάξεως δεκατιανό, συνήθως τηγανισμένο σε μπόλικο λάδι. Σε αυτή τη συνταγή, όμως, κάνουμε το τηγανόψωμο αλλιώς και κυρίως υγιεινό, ψημένο στο μαντέμι.
Υλικά
- 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 6 γρ. μαγιά στιγμής
- 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 100 ml νερό
- 160 ml γάλα, χλιαρό
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- 1/2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 20 ml ε.π. ελαιόλαδο
- θρούμπι ή ρίγανη
- 1 κουτ. σούπας μαϊντανό ή κόλιανδρο, ψιλοκομμένα
- 5 φύλλα δυόσμο ή φρέσκο θυμάρι
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 3 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
- 2 κουτ. σούπας γραβιέρα, τριμμένη
Μερίδες: 4-6
Για τη ζύμη
Επιπλέον, θα χρειαστούμε
Διαδικασία
Βήμα 1
Ζύμη: Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι και κάνουμε μια λακκούβα όπου μέσα ρίχνουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη και το νερό. Αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 15′, μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Μέσα στο γάλα διαλύουμε το αλάτι και το προσθέτουμε στο μπολ μαζί με το μπέικιν πάουντερ και το ελαιόλαδο. Ζυμώνουμε τη ζύμη έως ότου να μην κολλάει στα χέρια και να είναι ελαστική. Σκεπάζουμε και την αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 30′.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 6 ίσια ζυμαράκια, τους δίνουμε στρογγυλό σχήμα με τη βοήθεια του πλάστη και τα ακουμπάμε σε αντικολλητικό χαρτί αφήνοντάς τα σκεπασμένα για 10′. Ζεσταίνουμε καλά ένα μαντεμένιο ή ένα αντικολλητικό τηγάνι και ψήνουμε περίπου για 5′ από κάθε πλευρά.
Βήμα 2
Τηγανόψωμα με θρούμπι: Τα πασπαλίζουμε με το μυρωδικό της επιλογής μας προτού τα ψήσουμε.
Τηγανόψωμα με σκόρδο και μυρωδικά: Στο μπλέντερ πολτοποιούμε τα μυρωδικά με το σκόρδο και αλείφουμε τα τηγανόψωμα μόλις ψηθούν.
Τηγανόψωμα με γραβιέρα: Τα πασπαλίζουμε με τη γραβιέρα όσο είναι ζεστά. Εναλλακτικά, μπορούμε να σερβίρουμε τα τηγανόψωμα με μέλι και κανέλα ή να τα γεμίσουμε με φέτα αν μας αρέσει.