Με αβγοτάραχο -το ελληνικό χαβιάρι- φτιάχνουμε εκλεκτά εδέσματα, που αναδεικνύουν τη γεύση του, όπως αυτές οι τηγανίτες πατάτας που είναι εξαιρετικό συνοδευτικό για τσίπουρο αλλά και σαμπάνια.
Υλικά
- 500γρ. πατάτες με τη φλούδα τους, πλυμένες καλά
- 1 κουτ. σούπας ταραμά λευκό
- 120γρ. αλεύρι φαρίνα
- 2 κουτ. σούπας βούτυρο
- 3 κουτ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
- 2 κρεμμυδάκια φρέσκα μόνο το λευκό μέρος, ψιλοκομμένο
- αλάτι (με προσοχή), πιπέρι λευκό
- 4-5 αβγά σε θερμοκρασία δωματίου
- 2-3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 2-3 κουτ. σούπας γιαούρτι στραγγιστό
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- 1 κουτ. γλυκού wasabi (προαιρετικά)
- 2 κουτ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
- 16-20 λεπτές φέτες αβγοτάραχο
- φυλλαράκια μαϊντανού ή άνηθου
Για την αβγοσαλάτα
Για το σερβίρισμα
Tips
- Το wasabi είναι είδος καρυκεύματος με πικάντικη, καυτερή γεύση και χαρακτηριστικό πράσινο χρώμα. Το χρησιμοποιούν πάρα πολύ στην ιαπωνική κουζίνα σε πιάτα με ωμά ψάρια, στο σούσι και στο σασίμι, συνήθως μαζί με σάλτσα σόγιας. Θα το βρείτε στο εμπόριο τριμμένο, σε μορφή σκόνης ή έτοιμης πάστας.
Διαδικασία
Βήμα 1
Σε μία κατσαρόλα βράζετε τις πατάτες και αφού κρυώσουν λίγο τις ξεφλουδίζετε και τις περνάτε από το μύλο του πουρέ.Βήμα 2
Σοτάρετε τα κρεμμυδάκια με λίγο από το βούτυρο μέχρι να μαλακώσουν και τα ρίχνετε σε ένα μπολ μαζί με τον πουρέ της πατάτας. Προσθέτετε τον ταραμά, τον άνηθο, το υπόλοιπο βούτυρο και το μισό αλεύρι. Ανακατεύετε να ενωθούν τα υλικά, δοκιμάζετε και προσθέτετε ανάλογο αλατοπίπερο. Προσθέτετε όσο αλεύρι χρειαστεί μέχρι να πάρετε μια ζύμη που θα πλάθεται εύκολα.Βήμα 3
Χωρίζετε τη ζύμη και την πλάθετε σε μπαλίτσες όσο ένα καρύδι, τις πατάτε να γίνουν πλακέ και τις ψήνετε σε καλά ζεσταμένο αντικολλητικό τηγάνι που θα αλείφετε κάθε φορά με ελαιόλαδο. Ψήνετε τις τηγανίτες και από τις δύο πλευρές μέχρι να ροδοκοκκινίσουν και τις ακουμπάτε πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.Βήμα 4
Ετοιμάζετε την αβγοσαλάτα: Στο μεταξύ, βράζετε τα αβγά να γίνουν σφιχτά και αφού κρυώσουν λίγο τα ξεφλουδίζετε. Τα κόβετε σε κυβάκια, τα βάζετε μέσα σε ένα μπολ, προσθέτετε το ελαιόλαδο, το γιαούρτι, το wasabi αν χρησιμοποιήσετε, το ξύσμα του λεμονιού, τον άνηθο και ανάλογο αλατοπίπερο και τα ανακατεύετε.Βήμα 5
Όταν θέλετε να σερβίρετε, τοποθετείτε από ένα κουταλάκι αβγοσαλάτα πάνω σε κάθε πατατοτηγανίτα. Διακοσμείτε με μια φετούλα αβγοτάραχο και ένα φυλλαράκι άνηθο ή μαϊντανό, ρίχνοντας σταγόνες ελαιόλαδο πάνω στο αβγοτάραχο.Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη - Food Styling: Αντωνία Κατή