Ένα πιάτο κλασικό αλλά και πιο μοντέρνο που ενέπνευσε η πολίτικη κουζίνα της σαλονικιώτικης ιστορίας
Υλικά
- 1 κιλό χοιρινό λαιμό
- 3 πιπεριές πράσινες
- 1 κιλό κρεμμύδια ξερά
- 1 κουτ. γλυκού κύμινο
- 3 δαφνόφυλλα
- 2 φλιτζ. πλιγούρι
- 4 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
- 2 κουτ. σούπας βούτυρο
- 6 φλιτζ. νερό
- αλάτι
- μαύρο πιπέρι
Μερίδες: 4
Διαδικασία
Βήμα 1
Σε μια λεκάνη κόβουμε και ρίχνουμε σε μεγάλα κομμάτια το κρέας, τις πιπεριές στα 4, τα κρεμμύδια στα 8, αλάτι, πιπέρι, το κύμινο και τη δάφνη. Βάζουμε το μείγμα στο κέντρο ενός ταψιού και το καπακώνουμε με γυάλινο πιρέξ.
Βήμα 2
Ανακατεύουμε το πλιγούρι με το ελαιόλαδο, το βούτυρο, λίγο αλάτι και πιπέρι και το τοποθετούμε περιμετρικά του πιρέξ. Ρίχνουμε το νερό και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 οC για 3 με 4 ώρες, ανάλογα με τον φούρνο, ανακατεύοντας κατά διαστήματα το πλιγούρι. Το κρέας θα ψηθεί από τους ατμούς του νερού που μπαίνουν στο πιρέξ.
Συνταγή—ΜΑΡΊΑ ΔΙΑΚΑΤΟΥ, Styling—ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΛΥΚΟΥΡΕΣΗ, Food styling—ΜΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ Φωτογραφίες—LAMBROS MENTZOS PHOTOGRAPHY