Αυτή η τάρτα με πρωταγωνιστικό υλικό την κολοκύθα είναι τόσο εντυπωσιακή σε γεύση και εμφάνιση που μπορεί να σταθεί κάλλιστα και σε έναν γιορτινό μπουφέ.
Υλικά
- 190 γρ. βούτυρο
- 350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 4 γρ. αλάτι
- 2 γρ. ζάχαρη
- 60 γρ. αυγά
- 40 ml κρύο νερό
- 70 γρ. βούτυρο αγελάδας
- 70 ml ε.π. ελαιόλαδο
- 100 γρ. κρεμμύδι ξερό
- 600 γρ. κολοκύθα, σε κυβάκια
- 3 αυγά
- 50 ml γάλα φρέσκο
- 70 ml κρέμα γάλακτος
- 40 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 70 γρ. τυρί φέτα
- 200 γρ. μπλε τυρί, σε κομματάκια
- 100 γρ. ψημένα φουντούκια
- 2 κλωνάρια θυμάρι
Μερίδες: 8
Για τη βάση
Για τη γέμιση
Διαδικασία
Βήμα 1
Βάση τάρτας: Στον κάδο του μίξερ βάζουμε 50 γρ. βούτυρο με το αλεύρι, το αλάτι και τη ζάχαρη και χτυπάμε με το φτερό. Προσθέτουμε τα αυγά και το νερό και χτυπάμε να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Αφήνουμε για 30΄ στο ψυγείο να ξεκουραστεί.
Βήμα 2
Βάζουμε τη ζύμη ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες και την ανοίγουμε με τον πλάστη σε πάχος 1 εκ. Αφαιρούμε τη μία λαδόκολλα και γυρνάμε τη ζύμη σε τσέρκι 22-25 εκ. Θα πρέπει η ζύμη να είναι λίγο μεγαλύτερη από το τσέρκι για να φτάσει μέχρι τα τοιχώματα. Την τρυπάμε παντού με ένα πιρούνι, βάζουμε από πάνω μία λαδόκολλα με όσπρια για βάρος και την ψήνουμε στους 170°C για 15΄-17΄. Αφαιρούμε τα όσπρια με τη λαδόκολλα και ψήνουμε για 6΄-8΄ ακόμη.
Βήμα 3
Γέμιση: Σε πλατιά κατσαρόλα με βούτυρο και ελαιόλαδο σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά το κρεμμύδι με το θυμάρι για 6΄-7΄. Προσθέτουμε την κολοκύθα, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να βγάλει τα υγρά της. Αποσύρουμε το σκεύος.
Βήμα 4
Χτυπάμε τα αυγά με το σύρμα να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος, το γιαούρτι και τη φέτα τριμμένη, ανακατεύοντας. Ενσωματώνουμε στο μείγμα την κολοκύθα.
Βήμα 5
Αδειάζουμε τη γέμιση στην τάρτα και από πάνω βάζουμε το μπλε τυρί. Ψήνουμε στους 190°C για 20΄. Έπειτα χαμηλώνουμε στους 170°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 10΄-12΄, μέχρι να έχουμε χρυσαφένιο χρώμα.
Βήμα 6
Σε ένα τηγάνι λιώνουμε 20 γρ. βούτυρο και αφήνουμε για 5΄-6΄ να καεί και να πάρει καστανό χρώμα. Ανακατεύουμε μέσα τα φουντούκια για 3΄-4΄. Ρίχνουμε στην τάρτα και σερβίρουμε.
Styling: Τζαννής Σιφναίος - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Φωτογραφία: Studio LM