tarta-me-gemisi-mpriam
clock icon
1:20'

Tάρτα με γέμιση μπριάμ

Υλικά

  • 4 φύλλα κρούστας για πίτες
  • 4 κουτ. σούπας pesto βασιλικού
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων
  • Για το μπριάμ

  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι, σε φετούλες
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 μελιτζάνα φλάσκα μέτριου μεγέθους, σε κύβους των 2εκ.
  • 4 κολοκύθια, σε κύβους των 2εκ.
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης, σε καρεδάκια
  • 1 πατάτα, σε κύβους
  • 1 ντομάτα ξεφλουδισμένη, σε κύβους
  • 1 ματσάκι μαϊντανό
  • 1½ φλιτζάνι φέτα σε τρίμμα χοντρό
  • ½ φλιτζάνι φυλλαράκια βασιλικού ψιλοκομμένα

Το μπριάμ είναι από τις πιο αγαπημένες καλοκαιρινές συνταγές για το οικογενειακό τραπέζι. Βέβαια, μπορείτε να κάνετε πιο ξεχωριστό αυτό το κλασικό φαγητό, μετατρέποντας το σε γέμιση για μια πολύ νόστιμη τάρτα μπριάμ.

Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδια με το σκόρδο, την πατάτα, τη μελιτζάνα, την πιπεριά και το κολοκύθι μέχρι να μαλακώσουν.
Προσθέτετε την ντομάτα, αλατοπιπερώνετε και συνεχίζετε το σοτάρισμα μέχρι να στεγνώσουν τα λαχανικά από τα ζουμιά τους. Αφήνετε τα σοταρισμένα λαχανικά να κρυώσουν εκτός φωτιάς και ανακατεύετε το μαϊντανό, το βασιλικό και τη μισή φέτα.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC και λαδώνετε ένα μακρόστενο ταψάκι. Ανακατεύετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο με το pesto και αλείφετε ένα ένα τα φύλλα με το μίγμα. Τα στρώνετε στο ταψί σουρώνοντάς τα ελαφρά και φροντίζοντας να καλύψετε τον πάτο και τα πλαϊνά του. Θα εξέχουν λίγο από το πλάι, όμως στο τέλος με ένα ψαλίδι θα κόψετε ό,τι εξέχει από τα φύλλα, θα κόψετε αυτά τα κομμάτια σαν κρόσσια, θα τα ρίξετε μέσα στο ταψάκι απλωτά και θα βάλετε το ταψί στο φούρνο να προψηθούν τα φύλλα για 10 λεπτά.
Ύστερα βγάζετε το ταψάκι από το φούρνο και απλώνετε τα λαχανικά πάνω από τα προψημένα φύλλα. Πασπαλίζετε από πάνω την υπόλοιπη φέτα και βάζετε την τάρτα ξανά στο φούρνο μέχρι να ψηθούν τα λαχανικά και να ροδοκοκκινίσουν όμορφα τα φύλλα της.
Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη - Food styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδια με το σκόρδο, την πατάτα, τη μελιτζάνα, την πιπεριά και το κολοκύθι μέχρι να μαλακώσουν.

Βήμα 2

Προσθέτετε την ντομάτα, αλατοπιπερώνετε και συνεχίζετε το σοτάρισμα μέχρι να στεγνώσουν τα λαχανικά από τα ζουμιά τους. Αφήνετε τα σοταρισμένα λαχανικά να κρυώσουν εκτός φωτιάς και ανακατεύετε το μαϊντανό, το βασιλικό και τη μισή φέτα.

Βήμα 3

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC και λαδώνετε ένα μακρόστενο ταψάκι. Ανακατεύετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο με το pesto και αλείφετε ένα ένα τα φύλλα με το μίγμα. Τα στρώνετε στο ταψί σουρώνοντάς τα ελαφρά και φροντίζοντας να καλύψετε τον πάτο και τα πλαϊνά του. Θα εξέχουν λίγο από το πλάι, όμως στο τέλος με ένα ψαλίδι θα κόψετε ό,τι εξέχει από τα φύλλα, θα κόψετε αυτά τα κομμάτια σαν κρόσσια, θα τα ρίξετε μέσα στο ταψάκι απλωτά και θα βάλετε το ταψί στο φούρνο να προψηθούν τα φύλλα για 10 λεπτά.

Βήμα 4

Ύστερα βγάζετε το ταψάκι από το φούρνο και απλώνετε τα λαχανικά πάνω από τα προψημένα φύλλα. Πασπαλίζετε από πάνω την υπόλοιπη φέτα και βάζετε την τάρτα ξανά στο φούρνο μέχρι να ψηθούν τα λαχανικά και να ροδοκοκκινίσουν όμορφα τα φύλλα της.

Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη - Food styling: Αντωνία Κατή