Τα όσπρια με τη σωστή «παρέα» μπορούν να γίνουν και μια εξαιρετική γέμιση και αυτή η τάρτα με φακές έρχεται να μας το αποδείξει.
Υλικά
- 1 φύλλο Κουρού Καρδίς
- 150γρ. φακές ψιλές επιλογής
- 250γρ. μανιτάρια λευκά ή μίγμα από ό,τι φρέσκα βρείτε στην αγορά
- 1 φλιτζάνι Γάλπο Τυροκομείο Γραβιέρα αιγοπρόβεια τριμμερή
- ½ φλιτζάνι γάλα
- 2 αβγά
- 1 φύλλο δάφνης
- 1 κρεμμύδι μικρό, ολόκληρο
- 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1 μικρό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- λίγο θυμάρι
- αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Βήμα 1
Λαδώνετε τη φόρμα της τάρτας και απλώνετε τη ζύμη έτσι ώστε να καλύπτει τα τοιχώματα.
Βήμα 2
Βράζετε τις φακές σε άφθονο αλατισμένο νερό με τη δάφνη και το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσουν. Τις στραγγίζετε, πετάτε τη δάφνη και το κρεμμύδι και τις αφήνετε στην άκρη να κρυώσουν.
Βήμα 3
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180˚C. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα μανιτάρια που έχετε κόψει σε φετούλες μαζί με το σκόρδο και το θυμάρι. Στη συνέχεια προσθέτετε το αλατοπίπερο και το μαϊντανό, ανακατεύετε και αποσύρετε το μίγμα από τη φωτιά.
Βήμα 4
Απλώνετε τις φακές στη φόρμα ομοιόμορφα και πάνω τους στρώνετε τα μανιτάρια. Χτυπάτε τα αβγά με το γάλα, προσθέτετε και το τυρί και απλώνετε το μίγμα πάνω στα μανιτάρια. Ψήνετε την τάρτα στο φούρνο μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και σερβίρετε.