Μια αλλιώτικη τάρτα με βάση από πατάτες και γέμιση από πληθώρα λαχανικών.
Υλικά
- 2 κολοκυθάκια, σε κύβους
- 400γρ. πατάτες μέτριες, καθαρισμένες, σε πολύ λεπτές ροδέλες
- 3 πιπεριές (1 πράσινη, 1 κόκκινη +1 κίτρινη), σε κύβους
- 1 μελιτζάνα φλάσκα, σε κύβους
- 2 κρεμμύδια μέτρια, ψιλοκομμένα
- 1 φλιτζάνι φασολάκια φρέσκα, βρασμένα
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
- 1 κουτ. σούπας ξίδι
- 2 ντομάτες σφιχτές και ώριμες, σε κύβους
- 1 αβγό χτυπημένο ελαφρά
- ελαιόλαδο
- μαϊντανό ψιλοκομμένο
- ρίγανη
- θυμάρι
- αλάτι, πιπέρι
Tips
- Αν θέλετε, μπορείτε εναλλακτικά να πασπαλίσετε στην τάρτα σκληρά ή μαλακά τυριά της επιλογής σας, τριμμένα ή κομμένα σε κύβους.
Διαδικασία
Βήμα 1
Φτιάχνετε τη βάση της τάρτας σας: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C. Καλύπτετε με λαδόκολλα μια φόρμα διαμέτρου 22εκ. με αποσπώμενο στεφάνι. Την αλείφετε με ελαιόλαδο και σκεπάζετε τον πάτο και τα τοιχώματα με τις ροδέλες της πατάτας. Αλείφετε τις πατάτες με το αβγό, βάζετε τη φόρμα στο φούρνο και ψήνετε για 20-25 λεπτά.Βήμα 2
Φτιάχνετε την τάρτα: Σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο σε τέσσερις κουταλιές ελαιόλαδο. Ρίχνετε τα υπόλοιπα λαχανικά, πασπαλίζετε με θυμάρι, ρίγανη και αλατοπίπερο και σοτάρετε για άλλα 5-7 λεπτά. Προσθέτετε τη ζάχαρη με το ξίδι και αφήνετε τα υλικά να ψηθούν για 2 λεπτά ακόμα.Βήμα 3
Ρίχνετε το μπριάμ πάνω στη βάση τάρτας από πατάτες, περιχύνετε με λίγο ελαιόλαδο και ψήνετε στους 200°C για 15 λεπτά. Αφήνετε την τάρτα να κρυώσει ελαφρά και τη μεταφέρετε σε πιατέλα. Πασπαλίζετε με τον μαϊντανό και σερβίρετε.Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb