tarta_damaskina_anoigma
clock icon
2:55'

Τάρτα αμυγδάλου με δαμάσκηνα

Υλικά

    Μερίδες: 10

    Για τη ζύμη

  • 140 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 80 γρ. βούτυρο
  • 90 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 1 αυγό
  • 30 γρ. λευκό αμύγδαλο, σκόνη
  • Για τη γέμιση

  • 100 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 100 γρ. λευκό αμύγδαλο, σκόνη
  • 2 αυγά
  • 100 γρ. βούτυρο αγελάδος σε θερμοκρασία δωματίου
  • 10 γρ. μαύρο ρούμι ή κονιάκ
  • 10 γρ. κορν φλάουρ
  • 25 δαμάσκηνα απύρηνα
  • 150 γρ. κονιάκ, για το μούλιασμα των δαμάσκηνων
  • Προαιρετικά

  • μαρμελάδα βερίκοκο, ζεσταμένη
  • αμύγδαλα ολόκληρα λευκά

Το αμύγδαλο δένει μοναδικά με τη γλυκόξινη γεύση του δαμάσκηνου σε μια συνταγή για τάρτα από τον Στέλιο Παρλιάρο.

Για τη ζύμη: Στο μίξερ με το φτερό ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί. Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη με μεμβράνη στο ψυγείο να ξεκουραστεί για 1 ώρα. Απλώνουμε το ζυμάρι σε μια φόρμα για τάρτες διαμέτρου 20-22 εκ. και ύψους 2 εκ.

Καλύπτουμε τη ζύμη με μεμβράνη και απλώνουμε για βάρος φασόλια ή ρύζι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170° C για 10΄. Αφαιρούμε με προσοχή τη μεμβράνη μαζί με τα φασόλια ή το ρύζι και αφήνουμε στην άκρη.

Για τη γέμιση: Ανακατεύουμε τη ζάχαρη μαζί με το αμύγδαλο. Προσθέτουμε τα αυγά και το βούτυρο. Στο τέλος ρίχνουμε το κορν φλάουρ και το ρούμι. Ανακατεύουμε πολύ καλά και αφήνουμε την κρέμα στο ψυγείο για 1 ώρα.

Γεμίζουμε τη μισοψημένη τάρτα με την κρέμα. Την καλύπτουμε με τα δαμάσκηνα, τα οποία έχουμε μουλιάσει στο κονιάκ για 1 ώρα και τα έχουμε στραγγίσει. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160° C για περίπου 40-50΄.

Όταν κρυώσει και προκειμένου να γυαλίσει, μπορούμε να την αλείψουμε με μαρμελάδα βερίκοκο την οποία έχουμε ζεστάνει. Γαρνίρουμε με ολόκληρα λευκά αμύγδαλα.

Food styling: Κατερίνα Λυκουρέση - Φωτογραφία: Studio Lm

Διαδικασία

Βήμα 1

Για τη ζύμη: Στο μίξερ με το φτερό ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί. Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη με μεμβράνη στο ψυγείο να ξεκουραστεί για 1 ώρα. Απλώνουμε το ζυμάρι σε μια φόρμα για τάρτες διαμέτρου 20-22 εκ. και ύψους 2 εκ.

Καλύπτουμε τη ζύμη με μεμβράνη και απλώνουμε για βάρος φασόλια ή ρύζι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170° C για 10΄. Αφαιρούμε με προσοχή τη μεμβράνη μαζί με τα φασόλια ή το ρύζι και αφήνουμε στην άκρη.

Βήμα 2

Για τη γέμιση: Ανακατεύουμε τη ζάχαρη μαζί με το αμύγδαλο. Προσθέτουμε τα αυγά και το βούτυρο. Στο τέλος ρίχνουμε το κορν φλάουρ και το ρούμι. Ανακατεύουμε πολύ καλά και αφήνουμε την κρέμα στο ψυγείο για 1 ώρα.

Γεμίζουμε τη μισοψημένη τάρτα με την κρέμα. Την καλύπτουμε με τα δαμάσκηνα, τα οποία έχουμε μουλιάσει στο κονιάκ για 1 ώρα και τα έχουμε στραγγίσει. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160° C για περίπου 40-50΄.

Όταν κρυώσει και προκειμένου να γυαλίσει, μπορούμε να την αλείψουμε με μαρμελάδα βερίκοκο την οποία έχουμε ζεστάνει. Γαρνίρουμε με ολόκληρα λευκά αμύγδαλα.

Food styling: Κατερίνα Λυκουρέση - Φωτογραφία: Studio Lm