Striftoudia
clock icon
25'

Στριφτούδια με κρύα σάλτσα πέστο και ψητά ντοματίνια

Υλικά

  • 500 γρ. Σκιουφιχτά Κρήτης Νώμα
  • 250 γρ. ντοματίνια ελληνικά σε κουβαδάκι, κομμένα στη μέση
  • 1 κλωνάρι θυμάρι φρέσκο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • λίγο ε.π. ελαιόλαδο
  • 50 γρ. κουκουνάρι, καβουρδισμένο
  • Για τη σάλτσα πέστο

  • 35 γρ. κουκουνάρι, καβουρδισμένο
  • 40 γρ. κεφαλοτύρι Ελασσόνας
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 160 ml Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • 50 γρ. φύλλα βρώσιμου βασιλικού

Ένα δροσερό πιάτο με ζυμαρικά, που τρώγεται είτε σαν χορταστικό κυρίως είτε σαν αρωματική σαλάτα ζυμαρικών.

Για τη σάλτσα πέστο, προσθέτουμε στο μούλτι όλα τα υλικά και χτυπάμε μέχρι να γίνει μια ομοιόμορφη πάστα. Τοποθετούμε στο ψυγείο για 1 ώρα.

Σε αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζουμε τα στριφτούδια σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία τους. Κρυώνουμε καλά και στραγγίζουμε.

Στρώνουμε τα ντοματίνια σε ένα λαδωμένο αντικολλητικό ταψί, ραντίζουμε με ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με ζάχαρη, αλάτι και σκόρδο, προσθέτουμε φυλλαράκια θυμάρι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 120⁰C στον αέρα για περίπου 20΄. Ανακατεύουμε τα κρύα ζυμαρικά με τη σάλτσα πέστο, πασπαλίζουμε με το καβουρδισμένο κουκουνάρι και τα ψητά ντοματίνια και σερβίρουμε.

Διαδικασία

Βήμα 1

Για τη σάλτσα πέστο, προσθέτουμε στο μούλτι όλα τα υλικά και χτυπάμε μέχρι να γίνει μια ομοιόμορφη πάστα. Τοποθετούμε στο ψυγείο για 1 ώρα.

Βήμα 2

Σε αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζουμε τα στριφτούδια σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία τους. Κρυώνουμε καλά και στραγγίζουμε.

Βήμα 3

Στρώνουμε τα ντοματίνια σε ένα λαδωμένο αντικολλητικό ταψί, ραντίζουμε με ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με ζάχαρη, αλάτι και σκόρδο, προσθέτουμε φυλλαράκια θυμάρι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 120⁰C στον αέρα για περίπου 20΄. Ανακατεύουμε τα κρύα ζυμαρικά με τη σάλτσα πέστο, πασπαλίζουμε με το καβουρδισμένο κουκουνάρι και τα ψητά ντοματίνια και σερβίρουμε.