Τα πιο νόστιμα καλοκαιρινά πιτάκια είναι στριφτά με γέμιση από κολοκυθάκια, ανθούς κολοκυθιών και λευκά τυριά.
Υλικά
- 400γρ. φύλλο κρούστας
- 25 άνθη κολοκυθιών καθαρισμένα και πλυμένα
- 1 μέτριο κολοκυθάκι, τριμμένο στη χοντρή πλευρά του τρίφτη
- 300γρ. κατσικίσιο τυρί θρυμματισμένο
- 100γρ. ανθότυρο θρυμματισμένο
- ½ φλιτζάνι άνηθο ψιλοκομμένο
- 1 αβγό χτυπημένο ελαφρά
- λίγο αλάτι, άσπρο πιπέρι
- 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων
- 1 κρόκο αβγού ανακατεμένο με 1 κουτ. γλυκού νερό
Tips
- Παραλλαγή: Μπορείτε να φτιάξετε τα στριφτοπιτάκια με γέμιση από χαλούμι, δυόσμο και λιαστή ντομάτα. Αναμιγνύετε 200γρ. χαλούμι θρυμματισμένο, μία κουταλιά σούπας δυόσμο ψιλοκομμένο και 120γρ. λιαστή ντομάτα ψιλοκομμένη (μουσκεμένη σε καυτό νερό για 20 λεπτά). Συνεχίζετε τη διαδικασία όπως περιγράφεται παραπάνω.
Διαδικασία
Βήμα 1
Ψιλοκόβετε τα άνθη και τα σοτάρετε μαζί με το τριμμένο κολοκυθάκι στο λάδι μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους. Αλατοπιπερώνετε.
Βήμα 2
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180οC. Αναμιγνύετε τα τυριά, τον άνηθο και το αβγό με το κολοκυθάκι και τα άνθη.
Βήμα 3
Κόβετε τα φύλλα κρούστας στη μέση κατά μήκος, τα στοιβάζετε και τα σκεπάζετε με υγρή πετσέτα για να μη στεγνώσουν όσο δουλεύετε.
Βήμα 4
Παίρνετε ένα-ένα τα φύλλα και τα αλείφετε με λίγο λάδι. Στρώνετε μία ποσότητα γέμισης, όσο ένα γεμάτο κουταλάκι γλυκού, κατά μήκος στην κάτω άκρη, αφήνοντας λίγη απόσταση από τις πλαϊνές άκρες. Τυλίγετε το φύλλο σε ρολό διπλώνοντας τις άκρες προς τα μέσα και μετά το διπλώνετε με φορά προς τα μέσα ώστε να πάρει σχήμα σαλιγκαριού.
Βήμα 5
Τοποθετείτε τα στριφτοπιτάκια σε λαδωμένο ταψί, τα αλείφετε με τον κρόκο αβγού και τα ψήνετε στο φούρνο για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσουν.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Elena Jeffrey