Αυτή η στριφτή πίτα έχει, ως βασικά συστατικά της το πράσο, τη φέτα και την πιπεριά Φλωρίνης. Ο Λάμπρος Βακιάρος δημιουργεί τον πιο απολαυστικό συνδυασμό για μια ξεχωριστή πίτα για όλη την οικογένεια.
Δείτε τη διαδικασία
εδώ για χειροποίητο φύλλο. Εναλλακτικά, αγοράστε ένα πακέτο έτοιμο χωριάτικο φύλλο.
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα ή στις αντιστάσεις. Βάζετε σε μία μεσαία κατσαρόλα τις 4 κουτ.σούπας ελαιόλαδο, ζεσταίνετε το λάδι και προσθέτετε τα πράσα και το κρεμμύδι και τσιγαρίζετε για 7 – 8 λεπτά μέχρι να μειωθεί κατά πολύ ο όγκος τους.
Παράλληλα, προσθέτετε στο μούλτι τη μία πιπεριά Φλωρίνης και λιγότερο από το ένα τέταρτο της φέτας και πολτοποιείτε σε μια κρέμα. Βγάζετε την κατσαρόλα από την εστία, προσθέτετε την κρέμα φέτας και ανακατεύετε. Θρυμματίζετε την υπόλοιπη φέτα σε χοντρά κομμάτια, ανακατεύετε και διορθώνετε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι. Προσθέτετε τα αβγά και ανακατεύετε.
Σε ένα μικρό κατσαρολάκι (σε χαμηλή θερμοκρασία) ή στα μικροκύματα λιώνετε το βούτυρο και στη συνέχεια το αναμιγνύετε με το 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο. Ξεκινάτε με το πρώτο από τα 4 φύλλα που έχετε ανοίξει, λαδώνετε την επιφάνειά του κι απλώνετε το 1/4 της γέμισης κατά μήκος.
Τυλίγετε προς τα μέσα, έτσι ώστε η ζύμη που βρίσκεται κοντά στη γέμιση να την καλύψει, και στη συνέχεια ρολάρετε, έτσι ώστε να δημιουργήσετε ένα μπαστουνάκι, λαδώνοντας κατά τη διάρκεια. Φτιάχνετε ένα σχήμα σαν σαλιγκάρι και μεταφέρετετη ζύμη σε μια αποσπώμενη φόρμα ή στρογγυλό ταψί 26-28 εκ.
Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία με το δεύτερο φύλλο, και συνεχίζετε το σχήμα του σαλιγκαριού από το σημείο που το αφήσατε. Λαδώνετε την επιφάνειά του και πασπαλίζετε με το σουσάμι. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία με τα άλλα 2 φύλλα για τη δεύτερη πίτα και ψήνετε για 60′-80′ λεπτά μέχρι η πίτα να αποκτήσει ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.
Διαδικασία
Βήμα 1
Δείτε τη διαδικασία
εδώ για χειροποίητο φύλλο. Εναλλακτικά, αγοράστε ένα πακέτο έτοιμο χωριάτικο φύλλο.
Βήμα 2
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα ή στις αντιστάσεις. Βάζετε σε μία μεσαία κατσαρόλα τις 4 κουτ.σούπας ελαιόλαδο, ζεσταίνετε το λάδι και προσθέτετε τα πράσα και το κρεμμύδι και τσιγαρίζετε για 7 – 8 λεπτά μέχρι να μειωθεί κατά πολύ ο όγκος τους.
Βήμα 3
Παράλληλα, προσθέτετε στο μούλτι τη μία πιπεριά Φλωρίνης και λιγότερο από το ένα τέταρτο της φέτας και πολτοποιείτε σε μια κρέμα. Βγάζετε την κατσαρόλα από την εστία, προσθέτετε την κρέμα φέτας και ανακατεύετε. Θρυμματίζετε την υπόλοιπη φέτα σε χοντρά κομμάτια, ανακατεύετε και διορθώνετε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι. Προσθέτετε τα αβγά και ανακατεύετε.
Βήμα 4
Σε ένα μικρό κατσαρολάκι (σε χαμηλή θερμοκρασία) ή στα μικροκύματα λιώνετε το βούτυρο και στη συνέχεια το αναμιγνύετε με το 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο. Ξεκινάτε με το πρώτο από τα 4 φύλλα που έχετε ανοίξει, λαδώνετε την επιφάνειά του κι απλώνετε το 1/4 της γέμισης κατά μήκος.
Βήμα 5
Τυλίγετε προς τα μέσα, έτσι ώστε η ζύμη που βρίσκεται κοντά στη γέμιση να την καλύψει, και στη συνέχεια ρολάρετε, έτσι ώστε να δημιουργήσετε ένα μπαστουνάκι, λαδώνοντας κατά τη διάρκεια. Φτιάχνετε ένα σχήμα σαν σαλιγκάρι και μεταφέρετετη ζύμη σε μια αποσπώμενη φόρμα ή στρογγυλό ταψί 26-28 εκ.
Βήμα 6
Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία με το δεύτερο φύλλο, και συνεχίζετε το σχήμα του σαλιγκαριού από το σημείο που το αφήσατε. Λαδώνετε την επιφάνειά του και πασπαλίζετε με το σουσάμι. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία με τα άλλα 2 φύλλα για τη δεύτερη πίτα και ψήνετε για 60′-80′ λεπτά μέχρι η πίτα να αποκτήσει ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.