Τα χειμωνιάτικα πιάτα και τα γιορτινά εδέσματα κάνουν την καλύτερη παρέα με τη μουστάρδα. Αν και στην αγορά τη βρίσκουμε σε διάφορες εκδοχές, σας προτείνουμε να φτιάξετε τη δική σας για το εορταστικό αλλά και το καθημερινό τραπέζι. Γιατί καλή είναι η αγοραστή, αλλά ακόμα καλύτερη η σπιτική!
Υλικά
- 2/3 φλιτζανιού σιναπόσπορους κίτρινους
- ½ φλιτζάνι σιναπόσπορους καφέ
- ½ φλιτζάνι κρασί κόκκινο
- 1 φλιτζάνι ξίδι από κόκκινο κρασί
- 1 κουτ. γλυκού πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 2 κουτ. γλυκού αλάτι
- 2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 κουτ. σούπας κόκκους πράσινου πιπεριού
- 1 κουτ. σούπας κόκκους ροζ πιπεριού
- 1 κουτ. γλυκού ρίγανη ή μαντζουράνα
- 6 κουτ. σούπας κοφτές σκόνη μουστάρδας
- 2 κουτ. σούπας ζάχαρη
- 2 κρόκους αβγών χτυπημένους ελαφρά
- 1 φλιτζάνι ξίδι λευκό
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 3 κουτ. σούπας κοφτές σκόνη μουστάρδας
- 1 κουτ. σούπας κορνφλάουρ
- 5 κουτ. σούπας νερό κρύο
- 2 κουτ. σούπας μηλόξιδο
- 1 κουτ. σούπας μπράντι
- 1 κουτ. σούπας μέλι
Για μουστάρδα με σιναπόσπορους
Για μουστάρδα για βιαστικούς
Για μουστάρδα με μέλι
Tips
- Προνοήστε να τη φτιάξετε έγκαιρα για τις γιορτινές μέρες, γιατί θέλει τον καιρό της να ωριμάσει μέσα στα βάζα.
Διαδικασία
Βήμα 1
Για τη μουστάρδα με σιναπόσπορους: Ρίχνετε τους σιναπόσπορους σε ένα βάζο μαζί με το κρασί και το ξίδι και τους αφήνετε μέσα για 48 ώρες. Φροντίστε να είναι καλά σκεπασμένοι οι σπόροι από το υγρό!Βήμα 2
Κατόπιν, ρίχνετε το μίγμα στο μπλέντερ μαζί με τα υπόλοιπα υλικά και τα αλέθετε για 5-6 λεπτά. Μεταφέρετε το μίγμα της μουστάρδας σε καθαρά, αποστειρωμένα βάζα και τα αφήνετε στο ψυγείο για 3-4 εβδομάδες πριν τη χρησιμοποιήσετε, για να ενωθούν οι γεύσεις και τα αρώματα.Βήμα 3
Για τη μουστάρδα για βιαστικούς: Ανακατεύετε τη σκόνη μουστάρδας με τη ζάχαρη και προσθέτετε τους κρόκους και το ξίδι. Βράζετε το μίγμα σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας για 4-5 λεπτά. Αποσύρετε από τη φωτιά και όταν κρυώσει το μίγμα προσθέτετε το ελαιόλαδο και μεταφέρετε τη μουστάρδα σε γυάλινο βάζο. Διατηρείται στο ψυγείο για 10 μέρες το πολύ.Βήμα 4
Για τη μουστάρδα με μέλι: Ανακατεύετε τη σκόνη μουστάρδας με το κορνφλάουρ. Ρίχνετε λίγο-λίγο το νερό ανακατεύοντας συνεχώς και αφήνετε το μίγμα να σταθεί για 15 λεπτά. Κατόπιν, προσθέτετε το μηλόξιδο, το μπράντι και το μέλι, ανακατεύετε ζωηρά και μεταφέρετε τη μουστάρδα σε γυάλινο βαζάκι.Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη - Food Styling: Αντωνία Κατή