keik_lemoni_ANOIGMA
clock icon
1:15'

Σπασμένο κέικ λεμόνι με custard, γιαούρτι και ροδάκινα

Υλικά

    Μερίδες: 5

  • 280 γρ. αυγό
  • 380 γρ. ζάχαρη
  • 170 ml κρέμα γάλακτος 35%
  • 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 110 γρ. βούτυρο αγελάδος
  • 10 γρ. μπέικιν πάουντερ
  • 2 λεμόνια, το ξύσμα
  • 150 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 2-3 ροδάκινα, σε φέτες
  • Για το σιρόπι λεμόνι

  • 250 γρ. ζάχαρη
  • 150 ml νερό
  • 50 ml χυμό λεμόνι
  • 1 λεμόνι, τις φλούδες
  • Για την κρέμα λεμόνι

  • 125 ml χυμό λεμόνι
  • 150 γρ. αυγό
  • 125 γρ. ζάχαρη
  • 50 γρ. βούτυρο αγελάδος

Η οξύτητα του λεμονιού σε συνδυασμό με τα δροσερά ροδάκινα και την απαλή και πλούσια υφή αυτού του γλυκού, συνθέτουν το επιδόρπιο του φετινού καλοκαιριού.

Σε ένα μπολ αναδεύουμε το αυγό με τη ζάχαρη, το ξύσμα λεμόνι και την κρέμα γάλακτος. Ομογενοποιούμε το αλεύρι με το μπέικιν και τα προσθέτουμε στο μείγμα. Ενσωματώνουμε και το βούτυρο λιωμένο. Ρίχνουμε το μείγμα σε φόρμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150-160° C με αέρα για περίπου 45΄-55΄.

Σιρόπι λεμόνι: Βράζουμε όλα τα υλικά μαζί για 2΄.

Κρέμα λεμόνι: Τοποθετούμε όλα τα υλικά εκτός από το βούτυρο μέσα στην κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά φέρνουμε σε βρασμό. Δεν σταματάμε το ανακάτεμα με σύρμα καθόλου. Αφαιρούμε από τη φωτιά και ενσωματώνουμε το βούτυρο. Καλύπτουμε με μεμβράνη την κρέμα έτσι ώστε να εφάπτεται στο μείγμα και αφήνουμε για 1 βράδυ στο ψυγείο.

Σύνθεση: Κόβουμε το κέικ σε κυβάκια και μοιράζουμε στα ποτήρια. Σιροπιάζουμε ελαφρώς με το σιρόπι λεμονιού (χλιαρό). Προσθέτουμε την κρέμα λεμόνι, το γιαούρτι και, τέλος, διακοσμούμε με ροδάκινα και επιπλέον ξύσμα λεμονιού.

Συνταγή: Pastry chef, Γιώργος Γιακουμάκης (Montèe authentic pastries) - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση, Τζαννής Σιφναίος - Φωτογραφίες: Lambros Mentzos Photography

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε ένα μπολ αναδεύουμε το αυγό με τη ζάχαρη, το ξύσμα λεμόνι και την κρέμα γάλακτος. Ομογενοποιούμε το αλεύρι με το μπέικιν και τα προσθέτουμε στο μείγμα. Ενσωματώνουμε και το βούτυρο λιωμένο. Ρίχνουμε το μείγμα σε φόρμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150-160° C με αέρα για περίπου 45΄-55΄.

Βήμα 2

Σιρόπι λεμόνι: Βράζουμε όλα τα υλικά μαζί για 2΄.

Βήμα 3

Κρέμα λεμόνι: Τοποθετούμε όλα τα υλικά εκτός από το βούτυρο μέσα στην κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά φέρνουμε σε βρασμό. Δεν σταματάμε το ανακάτεμα με σύρμα καθόλου. Αφαιρούμε από τη φωτιά και ενσωματώνουμε το βούτυρο. Καλύπτουμε με μεμβράνη την κρέμα έτσι ώστε να εφάπτεται στο μείγμα και αφήνουμε για 1 βράδυ στο ψυγείο.

Βήμα 4

Σύνθεση: Κόβουμε το κέικ σε κυβάκια και μοιράζουμε στα ποτήρια. Σιροπιάζουμε ελαφρώς με το σιρόπι λεμονιού (χλιαρό). Προσθέτουμε την κρέμα λεμόνι, το γιαούρτι και, τέλος, διακοσμούμε με ροδάκινα και επιπλέον ξύσμα λεμονιού.

Συνταγή: Pastry chef, Γιώργος Γιακουμάκης (Montèe authentic pastries) - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση, Τζαννής Σιφναίος - Φωτογραφίες: Lambros Mentzos Photography