190311_Spanakoryzo_0100

Υλικά

  • Μερίδες: 4
  • 1 κ. φρέσκο σπανάκι
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο (ή 4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια)
  • 350 γρ. ρύζι μακρύκοκκο (η ιδανική αναλογία ρυζιού προς σπανάκι είναι 1 προς 3 σε βάρος)
  • 750 ml. νερό βρασμένο
  • 1 ½ λεμόνι, τον ζωμό
  • 3 κ.σ. άνηθο
  • 100 ml. ελαιόλαδο

Το σπανακόρυζο είναι ένα απ΄ τα πιο νόστιμα και σοφά πιάτα της παραδοσιακής Ελληνικής μαγειρικής που με 5 απλά υλικά και χωρίς καμία περίτεχνη τεχνική παράγει ένα εξαιρετικό γευστικό αλλά και διατροφικό αποτέλεσμα, που κινείται στη λογική της σαφήνειας των γεύσεων που χαρακτηρίζει την Μεσογειακή μαγειρική.

Σοτάρετε τα λαχανικά: Σε μια πλατιά ρηχή κατσαρόλα και σε ήπια ένταση, βάζετε το λάδι να κάψει και σοτάρετε το κρεμμύδι για 5’ να πάρει λίγο χρώμα και γεύση. Προσθέτετε το ωμό σπανάκι να σοταριστεί μαζί με το κρεμμύδι μέχρι να μαραθούν τα φύλλα, για 5’ περίπου. Εν τω μεταξύ, στο βραστήρα βράζετε νερό.

Προσθέτετε το ρύζι και σιγοβράζεστε: Μόλις μαλακώσει το σπανάκι, προσθέτετε το ρύζι και στη συνέχεια το βραστό νερό που αναλογεί στο ρύζι που βάλατε (εδώ 750ml). Στην συνέχεια προσθέτετε την μισή ποσότητα απ’ το ζουμί του λεμονιού, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε καλά.

 

Αφήνετε το φαγητό να σιγοβράσει για όσο χρειάζεται το ρύζι (10΄ως 20΄) με ανοιχτή τη κατσαρόλα, μέχρι να μείνουν ελάχιστα υγρά και τότε προσθέτετε τον ψιλοκομμένο άνηθο και διορθώνετε σε λεμόνι αν χρειάζεται.

Διαδικασία

Βήμα 1

Σοτάρετε τα λαχανικά: Σε μια πλατιά ρηχή κατσαρόλα και σε ήπια ένταση, βάζετε το λάδι να κάψει και σοτάρετε το κρεμμύδι για 5’ να πάρει λίγο χρώμα και γεύση. Προσθέτετε το ωμό σπανάκι να σοταριστεί μαζί με το κρεμμύδι μέχρι να μαραθούν τα φύλλα, για 5’ περίπου. Εν τω μεταξύ, στο βραστήρα βράζετε νερό.

Βήμα 2

Προσθέτετε το ρύζι και σιγοβράζεστε: Μόλις μαλακώσει το σπανάκι, προσθέτετε το ρύζι και στη συνέχεια το βραστό νερό που αναλογεί στο ρύζι που βάλατε (εδώ 750ml). Στην συνέχεια προσθέτετε την μισή ποσότητα απ’ το ζουμί του λεμονιού, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε καλά.

 

Βήμα 3

Αφήνετε το φαγητό να σιγοβράσει για όσο χρειάζεται το ρύζι (10΄ως 20΄) με ανοιχτή τη κατσαρόλα, μέχρι να μείνουν ελάχιστα υγρά και τότε προσθέτετε τον ψιλοκομμένο άνηθο και διορθώνετε σε λεμόνι αν χρειάζεται.