6 emblimatikes – spaghetti polpette
clock icon
1:15'

Spaghetti con le Polpette (Σπαγγέτι με κεφτεδάκια)

Υλικά

    Συνταγή για 4 άτομα

    Για τα κεφτεδάκια

  • 400 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
  • 1 φέτα ψωμί, μουλιασμένη και στραγγισμένη
  • 1 αυγό
  • 2 κουτ. σούπας παρμεζάνα τριμμένη
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 2 κουτ. σούπας φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι
  • Για τη σάλτσα ντομάτας

  • 2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 400 γρ. τριμμένη ντομάτα (ή 1 κονσέρβα ντομάτας)
  • ½ κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι
  • Για τα ζυμαρικά

  • 400 γρ. σπαγγέτι
  • λίγα φύλλα φρέσκου βασιλικού
  • παρμεζάνα τριμμένη για το σερβίρισμα

Τα Spaghetti con le Polpette, δηλαδή σπαγγέτι με κεφτεδάκια σε κόκκινη σάλτσα, είναι ένα από τα πιο κλασικά πιάτα της ιταλικής κουζίνας, το οποίο έχει καθιερωθεί ως σύμβολο του comfort food. Η έντονη γεύση της ντομάτας, σε συνδυασμό με τα αρωματικά κεφτεδάκια και τα ζυμαρικά, συνθέτουν έναν ακαταμάχητο γαστρονομικό συνδυασμό που λατρεύουν μικροί και μεγάλοι.

Κεφτεδάκια: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τον κιμά, το ψωμί, το αυγό, την παρμεζάνα, το σκόρδο, τον μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι. Ζυμώνουμε καλά και πλάθουμε μικρά κεφτεδάκια.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και τηγανίζουμε τα κεφτεδάκια μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα. Τα αφαιρούμε από το τηγάνι και τα αφήνουμε στην άκρη.

Σάλτσα: Στο μεταξύ, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και σοτάρουμε το σκόρδο μέχρι να βγάλει το άρωμά του. Προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι.

Αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 15′-20′, μέχρι να δέσει. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα κεφτεδάκια στη σάλτσα και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν μαζί για 10′.

Ζυμαρικά: Βράζουμε τα σπαγγέτι σε άφθονο αλατισμένο νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Τα σουρώνουμε και τα ρίχνουμε στη σάλτσα με τα κεφτεδάκια. Ανακατεύουμε απαλά για να καλυφθούν τα ζυμαρικά με τη σάλτσα.

Σερβίρουμε τα σπαγγέτι, πασπαλίζουμε με τριμμένη παρμεζάνα και γαρνίρουμε με φύλλα βασιλικού.

Styling: Τζαννής Σιφναίος - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Φωτογραφίες: Lambros Mentzos Photography

Διαδικασία

Βήμα 1

Κεφτεδάκια: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τον κιμά, το ψωμί, το αυγό, την παρμεζάνα, το σκόρδο, τον μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι. Ζυμώνουμε καλά και πλάθουμε μικρά κεφτεδάκια.

Βήμα 2

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και τηγανίζουμε τα κεφτεδάκια μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα. Τα αφαιρούμε από το τηγάνι και τα αφήνουμε στην άκρη.

Βήμα 3

Σάλτσα: Στο μεταξύ, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και σοτάρουμε το σκόρδο μέχρι να βγάλει το άρωμά του. Προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι.

Βήμα 4

Αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 15′-20′, μέχρι να δέσει. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα κεφτεδάκια στη σάλτσα και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν μαζί για 10′.

Βήμα 5

Ζυμαρικά: Βράζουμε τα σπαγγέτι σε άφθονο αλατισμένο νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Τα σουρώνουμε και τα ρίχνουμε στη σάλτσα με τα κεφτεδάκια. Ανακατεύουμε απαλά για να καλυφθούν τα ζυμαρικά με τη σάλτσα.

Βήμα 6

Σερβίρουμε τα σπαγγέτι, πασπαλίζουμε με τριμμένη παρμεζάνα και γαρνίρουμε με φύλλα βασιλικού.

Styling: Τζαννής Σιφναίος - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Φωτογραφίες: Lambros Mentzos Photography