Ένας μεζές που γίνεται ένα ωραιότατο κυρίως πιάτο αν στο τραπέζι σερβιριστεί με πατάτες μαγειρεμένες στον ατμό, με μια σαλάτα ή αρωματικό πιλάφι.
Υλικά
- 1 κιλό σουπιές φιλέτο, κομμένες σε λωρίδες
- 3-4 κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 2 φλιτζάνια μάραθο χοντροκομμένο
- 60ml ελαιόλαδο
- χυμό από 1 λεμόνι
- 1 φλιτζάνι νερό
- αλάτι, πιπέρι
Tips
- Η σουπιά καθαρίζεται όπως και τα καλαμάρια, τραβώντας πρώτα το κεφάλι με τα πλοκάμια. Αφαιρείτε το καφέ παχύρρευστο υγρό. Χαράζετε στην περιοχή.
- Αν είναι νωπή η σουπιά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τo μελάνι της στο φαγητό. Δίνει μια ξεχωριστή γεύση αν και η σάλτσα θα είναι σκούρα.
- Μπορεί το φαγητό να γίνει και με μαραθόριζα (φινόκιο). Θα κόψετε τη μαραθόριζα σε λεπτές φέτες και θα τις σοτάρετε μαζί με τα κρεμμυδάκια.
Διαδικασία
Βήμα 1
Βάζετε τις κομμένες σουπιές μαζί με τα πλοκάμια τους, που έχετε επίσης τεμαχίσει, σε μέτρια κατσαρόλα χωρίς νερό και σε δυνατή φωτιά, για να βγάλουν τα υγρά τους.Βήμα 2
Προσθέτετε το ελαιόλαδο και τις σοτάρετε για 2 λεπτά. Ρίχνετε και τα κρεμμυδάκια και τα σοτάρετε για 1 λεπτό. Προσθέτετε το μάραθο, το νερό, αλάτι και πιπέρι και σκεπάζετε την κατσαρόλα. Αφήνετε το φαγητό να σιγοβράσει για 15-20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει η σουπιά και να μείνει με τη σάλτσα της.Βήμα 3
Αν η σάλτσα βγει αραιή, προσθέτετε λίγο χυμό λεμονιού διαλυμένο με 1 κουτ. σούπας αλεύρι για να δέσει. Διαφορετικά προσθέτετε το λεμόνι σκέτο και βράζετε το φαγητό 1-2 λεπτά επιπλέον. Συνοδεύετε το φαγητό με ολόκληρες πατατούλες στον ατμό με σάλτσα λαδολέμονο ή άσπρο ρύζι.Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Elena Jeffrey