Σουφλεδάκια με σπανάκι φτιαγμένα μέσα στα φορμάκια των μάφινς, που γίνονται εξαιρετικό πρώτο πιάτο σε φιλικά τραπέζια και όχι μόνο.
Υλικά
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας για γλυκά
- 200γρ. σπανάκι ψιλοκομμένο
- 2 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
- 1 μικρό φινόκιο (μαραθόριζα) ψιλοκομμένο
- ½ φλιτζάνι άνηθο ψιλοκομμένο
- 400γρ. ανθότυρο λιωμένο
- ½ φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
- βούτυρο για το άλειμμα των φύλλων
- 3 αβγά ελαφρώς χτυπημένα
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Βήμα 1
Σοτάρετε στο ελαιόλαδο τα κρεμμυδάκια και το φινόκιο μέχρι να γίνουν διάφανα. Προσθέτετε το ψιλοκομμένο σπανάκι και ανακατεύετε μέχρι να στεγνώσει από τα υγρά του. Τραβάτε το σκεύος από τη φωτιά κι αφήνετε να κρυώσει. Ξεπαγώνετε το φύλλο κρούστας και μ’ ένα μαχαίρι ή ψαλίδι κουζίνας το κόβετε σε τετράγωνα των 10-12εκ.Βήμα 2
Λιώνετε το βούτυρο και αλείφετε δύο ταψάκια για μάφιν 12 θέσεων. Βουτυρώνετε τα μαντηλάκια φύλλου και τα τοποθετείτε ανά δύο και σταυρωτά στις 24 υποδοχές των δύο ταψιών, δημιουργώντας καλαθάκια από φύλλο κρούστας. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC.Βήμα 3
Προσθέτετε στο μίγμα των χορταρικών τον άνηθο, το λιωμένο ανθότυρο, τα αβγά, πιπέρι, αλάτι και ανακατεύετε καλά. Μισογεμίζετε με το μίγμα τα καλαθάκια και πασπαλίζετε με την τριμμένη παρμεζάνα.Βήμα 4
Ψήνετε τα σουφλεδάκια στο φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσει το φύλλο, να φουσκώσει και να ψηθεί η γέμιση. Τα σερβίρετε ζεστά, χλιαρά ή και κρύα.Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Elena Jeffrey