Σήμα κατατεθέν της καλοκαιρινής μεσογειακής κουζίνας, η μελιτζάνα μπαίνει στο ταψί ή στο πυρέξ και ανακατεύεται με γιαούρτι, γάλα και φρέσκα μυρωδικά. Έπειτα ψήνεται και σερβίρεται στη μέση για να μπορέσει να το απολαύσει όλη η παρέα.
Υλικά
- 6 μελιτζάνες φλάσκες, κομμένες σε φέτες
- 50 ml ε.π. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 κιλό ντομάτες, ψιλοκομμένες
- 1 κουτ. σούπας βασιλικό, ψιλοκομμένο
- 1 κουτ. σούπας δυόσμο, ψιλοκομμένο
- 3 αυγά Κ. Μακεδονίας Nώμα
- 250 γρ. γιαούρτι αγελάδος στραγγιστό ΓΑΛΠΟ
- 120 ml φρέσκο γάλα ΓΑΛΠΟ 3,5%
- 250 γρ. ανθότυρο
- 250 γρ. φέτα
- 2 ντομάτες, σε ροδέλες
- 2 κουτ. σούπας φρυγανιά, τριμμένη
- αλάτι, μαύρο πιπέρι
Μερίδες:4
Διαδικασία
Βήμα 1
Απλώνουμε τις μελιτζάνες σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 10΄. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαραθούν ελαφρά.
Βήμα 2
Προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες και βράζουμε τη σάλτσα για 8΄-10΄. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και τα μυρωδικά. Αποσύρουμε. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά, το γιαούρτι, το γάλα, αλάτι και μαύρο πιπέρι. Σε ένα καλά λαδωμένο ταψί κάνουμε μία στρώση μελιτζάνας.
Βήμα 3
Ανακατεύουμε τα δύο τυριά θρυμματισμένα και πασπαλίζουμε με τη μισή ποσότητα τη μελιτζάνα. Περιχύνουμε με σάλτσα και το μισό μείγμα αυγού. Καλύπτουμε με δεύτερη στρώση μελιτζάνας και πασπαλίζουμε με τα τυριά, τη σάλτσα και το υπόλοιπο μείγμα αυγού. Προσθέτουμε μια ακόμα στρώση μελιτζάνας και ροδέλες ντομάτας.
Βήμα 4
Πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι και φρυγανιά. Αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα. Ψήνουμε στους 180°C για 45΄. Το σουφλέ σερβίρεται χλιαρό.