Ένα μοναδικά λαχταριστό κέικ, που συνοδεύει εξαιρετικά τον πρωινό ή απογευματινό σας καφέ.
Υλικά
- 130γρ. βούτυρο φρέσκο, μαλακωμένο + 2 κουτ. σούπας για τα μήλα
- 180γρ. ζάχαρη
- 4 αβγά
- 180γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- ¼ φλιτζανιού κακάο
- 2 κουτ. σούπας μπράντι
- 3 μήλα κομμένα σε κυβάκια
- 200γρ. ζάχαρη
- 2 κουταλιές νερό
- 200ml κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
- 20γρ. βούτυρο αλατισμένο
- 1 πρέζα άνθο αλατιού (fleur de sel)
Για το κέικ
Για τη σάλτσα καραμέλα
Tips
- Μπορείτε να κρατήσετε την υπόλοιπη σάλτσα καραμέλας για το σερβίρισμα του κέικ ή για να περιχύσετε μικρά σου, τάρτες, σαρλότ, κρέμες, μους φρούτων, ακόμα και μαρέγκες.
Διαδικασία
Βήμα 1
Πρώτα φτιάχνετε τη σάλτσα καραμέλας: Βράζετε την κρέμα γάλακτος σε κατσαρολάκι. Σε ξεχωριστό κατσαρολάκι βάζετε τη ζάχαρη και το νερό και βράζετε σε μέτρια φωτιά χωρίς να ανακατεύετε, μέχρι να αλλάξει χρώμα και να πάρει το χρώμα που θέλετε.
Βήμα 2
Αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά και προσθέτετε το βούτυρο σε κύβους. Ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα, ρίχνετε και το αλάτι. Προσθέτετε στην καραμέλα την καυτή κρέμα,συνεχίζοντας το ανακάτεμα και τη βράζετε ξανά για 2-3 λεπτά ακόμα. Μεταφέρετε σε βάζα και τη διατηρείτε στο ψυγείο.
Βήμα 3
Για το κέικ: Σοτάρετε τα μήλα σε χαμηλή φωτιά με τις δύο κουταλιές βούτυρο για μερικά λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά. Προσθέτετε 3 κουτ. σούπας από τη σάλτσα καραμέλας και συνεχίζετε το μαγείρεμα για 2 λεπτά ακόμα. Αφήνετε τα μήλα εκτός φωτιάς να περιμένουν.
Βήμα 4
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC και κοσκινίζετε το αλεύρι μαζί με το κακάο. Χτυπάτε στο μίξερ το υπόλοιπο βούτυρο με τη ζάχαρη. Προσθέτετε τους κρόκους και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να φουσκώσουν.
Βήμα 5
Ρίχνετε το αλεύρι με το κακάο σε δόσεις, το μπράντι, ανακατεύετε καλά και προσθέτετε τα μήλα με την καραμέλα.
Βήμα 6
Σε ξεχωριστό μπολ χτυπάτε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα. Με μια σπάτουλα την ενσωματώνετε με κυκλικές, προσεκτικές κινήσεις στο μίγμα του κέικ. Αδειάζετε το τελικό μίγμα σε βουτυρωμένη και πασπαλισμένη με αλεύρι μακρόστενη φόρμα και ψήνετε στο φούρνο για 35 λεπτά περίπου.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb