Το σφουγγάτο δεν είναι άλλο από μία ομελέτα, που σε αυτή τη συνταγή θα ψήσετε στον φούρνο. Τα αρωματικά και η φέτα θα την κάνουν ακόμη πιο γευστική κι αν δεν έχετε όρεξη για ψητά ντοματάκια, μπορείτε να τη συνοδεύσετε και με μια χωριάτικη σαλάτα ή μία πολύχρωμη σαλάτα με βινεγκρέτ εσπεριδοειδών.
Υλικά
- 8 αβγά
- 2-3 κολοκυθάκια τριμμένα, αλατισμένα και στραγγισμένα καλά
- 1 κουτ. γλυκού άνηθο ή μάραθο ψιλοκομμένο
- 2 κουτ. γλυκού δυόσμο ψιλοκομμένο
- 2 κουτ. γλυκού μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1½ φλιτζάνι φέτα σκληρή, τριμμένη
- 1 κουτ. σούπας κουκουναρόσπορους
- ⅓ φλιτζανιού ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
- λίγο άνηθο ψιλοκομμένο
- 12 ντοματάκια, κομμένα στη μέση
- 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- λίγο αλάτι θαλασσινό, χοντρό
Για το σφουγγάτο
Για το γαρνίρισμα
Διαδικασία
Βήμα 1
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Χτυπάτε τα αβγά σε μεγάλο μπολ και προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά για το σφουγγάτο, εκτός από το ελαιόλαδο.Βήμα 2
Ρίχνετε το ελαιόλαδο σε μέτριο ταψί (32εκ. διάμετρο) και το βάζετε να κάψει στο φούρνο για 6-8 λεπτά. Το βγάζετε από το φούρνο και ρίχνετε μέσα το μίγμα των αβγών. Το στρώνετε ομοιόμορφα και το ξαναβάζετε στο φούρνο να ψηθεί για 25-30 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρει χρώμα.Βήμα 3
Ετοιμάζετε τη γαρνιτούρα: Σε μέτριο τηγάνι βάζετε το λάδι να κάψει και προσθέτετε τις ντοματούλες. Μόλις μαλακώσουν και πάρουν λίγο χρώμα τις βγάζετε. Δεν πρέπει να είναι λιωμένες.Βήμα 4
Βγάζετε το σφουγγάτο από το φούρνο. Πασπαλίζετε την επιφάνεια με ψιλοκομμένο άνηθο, κόβετε το σφουγγάτο σε τρίγωνα κομμάτια και το σερβίρετε ζεστό μαζί με τα ντοματάκια πασπαλισμένα με χοντρό αλάτι.Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Αντωνία Κατή