houlaki-sardeles-tomatinia_anoigma
clock icon
20'

Σαρδέλες πλακί αλ Καρούσο

Υλικά

    Μερίδες: 4 ως ορεκτικό, 2 ως κυρίως πιάτο

  • 20 φιλέτα από ωμές σαρδέλες 330 γρ. περίπου (καθαρισμένες και ξεκοκαλισμένες)
  • 160 γρ. κόκκινα ντοματίνια Τόμπερυ ολόκληρα ή κανονικά ντοματίνια, κομμένα στη μέση
  • 4 κρεμμυδάκια, φρέσκα
  • 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 50 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • φύλλα βασιλικού για το σερβίρισμα
  • αλάτι, πιπέρι

Μια νεωτερική συνταγή για σαρδέλες πλακί, που χαρακτηρίζεται από κομψότητα εικόνας και γευστικού αποτελέσματος, βασισμένη σε εναλλακτικά υλικά σε σχέση με τα συνήθως χρησιμοποιούμενα. Συγκεκριμένα αντί για κανονικές τομάτες χρησιμοποιώ τα μίνι ντοματίνια Τόμπερυ, αντί για κανονικό ξερό κρεμμύδι επιλέγω φρέσκα κρεμμυδάκια και αντί για μαϊντανό, έχω πασπαλίσει φρέσκο βασιλικό.

Προετοιμασία: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200° C με πάνω-κάτω αντιστάσεις.

Σε ταψί, απλώνετε τα κρεμμυδάκια, το σκόρδο και τα περισσότερα ντοματίνια στον πάτο. Προσθέτετε από πάνω τα φιλέτα της σαρδέλας, λίγο ανθό αλατιού και ρίχνετε τα υπόλοιπα ντοματίνια. Περιχύνετε με το ελαιόλαδο.

Ψήσιμο: Ψήνετε στο φούρνο στους 200° C για 20’.

Σερβίρισμα: Σερβίρετε με ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκου βασιλικού από πάνω. Ταιριάζει και σαν μεζές για ουζάκι αλλά και με λευκό όξινο κρασί να κοντράρει τη λιπαρότητα της σαρδέλας.

Διαδικασία

Βήμα 1

Προετοιμασία: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200° C με πάνω-κάτω αντιστάσεις.

Σε ταψί, απλώνετε τα κρεμμυδάκια, το σκόρδο και τα περισσότερα ντοματίνια στον πάτο. Προσθέτετε από πάνω τα φιλέτα της σαρδέλας, λίγο ανθό αλατιού και ρίχνετε τα υπόλοιπα ντοματίνια. Περιχύνετε με το ελαιόλαδο.

Βήμα 2

Ψήσιμο: Ψήνετε στο φούρνο στους 200° C για 20’.

Σερβίρισμα: Σερβίρετε με ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκου βασιλικού από πάνω. Ταιριάζει και σαν μεζές για ουζάκι αλλά και με λευκό όξινο κρασί να κοντράρει τη λιπαρότητα της σαρδέλας.