Φτιάχνουμε σαρδελίτσες κάπως αλλιώς… Με μια πολύ ωραία γέμιση από μαϊντανό, ξύσμα λεμονιού, μπούκοβο, σκόρδο, κάπαρη και ντομάτα και τις τυλίγουμε με τρυφερά αμπελόφυλλα.
Υλικά
- 1 κιλό σαρδέλες
- 200γρ. αμπελόφυλλα φρέσκα
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1 φλιτζάνι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 1 ντομάτα, κομμένη σε κυβάκια
- 2 κουτ. σούπας κάππαρη, ψιλοκομμένη
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- λίγο μπούκοβο
- αγνό παρθένο ελαιόλαδο
- 2 ντομάτες ώριμες, τριμμένες στον τρίφτη
- αγνό παρθένο ελαιόλαδο
- λίγο ξίδι λευκό
- λίγη ρίγανη
- λίγη ζάχαρη
- αλάτι, πιπέρι
Για τη γέμιση
Για τη σάλτσα ντομάτας
Διαδικασία
Βήμα 1
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 220 βαθμούς. Πλένετε και καθαρίζετε τις σαρδέλες. Αφαιρείτε τα κεφάλια και το κόκαλό τους. Τις ανοίγετε πεταλούδα και τις αλατοπιπερώνετε ελαφρά.Βήμα 2
Αν χρησιμοποιήσετε φρέσκα αμπελόφυλλα, τα ζεματάτε σε μια κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό. Τα στραγγίζετε και τα αφήνετε στην άκρη. Αν χρησιμοποιήσετε έτοιμα από βάζο, τα ξεπλένετε από την άρμη. Αναμιγνύετε σε ένα μπολ τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, το ξύσμα λεμονιού, το μπούκοβο, το σκόρδο, την κάπαρη και την ντομάτα.Βήμα 3
Παίρνετε τις σαρδέλες μία-μία και αφού τις γεμίσετε με λίγη από τη γέμιση, τυλίγετε το σώμα τους μέσα σε ένα αμπελόφυλλο και ύστερα τις αραδιάζετε σε λαδωμένο ταψάκι. Ραντίζετε με λίγο ελαιόλαδο και ψήνετε τις σαρδέλες στον προθερμασμένο φούρνο για 20-25 λεπτά περίπου.Βήμα 4
Ετοιμάζετε τη σάλτσα της ντομάτας, αναμιγνύοντας όλα τα υλικά σε ένα μπολ. Σερβίρετε τις σαρδέλες συνοδεύοντας με τη σάλτσα της φρέσκιας ντομάτας.Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Elena Jeffrey